Licenciranje

Nokia i Daimler pokušat će se dogovoriti oko plaćanja mrežnih patenata

Finski mrežni div Nokia već nekoliko godina naglašava sektor auto industrije kao priliku za širenje klijenata koji licenciraju Nokijine mrežne patente.
Gospodarstvo / Posao | 11. 12. 2019. u 13:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kao i sve oko nas, tako nam i automobili postaju sve pametnije. Neki od prvih koraka bili su ugradnja senzora, navigacije, sustava za multimediju, a danas se automobili sve više povezuju s drugim bežičnim mrežama, bilo za dijeljenja informacija o prometu, slanje telemetrije ili čisto zbog zabave vozača i suvozača.

Finski mrežni div Nokia već nekoliko godina naglašava sektor auto industrije kao priliku za širenje klijenata koji licenciraju Nokijine mrežne patente.

Tako je početkom godine Nokia najavila da je potpisala ugovore o licenciranju patenata s tvrtkom Porsche i Audi, ali isto tako Finci se nisu uspjeli dogovoriti s Daimlerom, što je za posljedicu imalo pokretanje više desetaka sporova protiv Daimlera i njegovih dobavljača, uključujući i Continental, pri njemačkim sudovima, javlja Mob.hr.

Daimler, zajedno s dobavljačima, poslao je pritužbu Europskoj Uniji, točnije tijelu zaduženom za pitanja tržišnog natjecanje. Daimler je tražio da EU definira na koji način bi se mrežni patenti trebali licencirati u auto industriji.

Nokia je tvrdila da za tim nema potrebe, navodeći Audi i Porsche kao primjere uspješnog pregovaranja, dok Daimler jednostavno zavlači ili odbija platiti naknadnu za korištenje Nokijinog intelektualnog vlasništva.

Početkom tjedna, Reuters je doznao da je Nokia do daljnjega zaustavili sudski progon Daimlera i ponudila novu rundu pregovara za postizanje dogovora oko licenciranja mrežnih patenata u auto industriji.

Daimler je odbio komentirati ovaj potez, ponovno ističući da imaju oprečno mišljenje po pitanju prakse licenciranja patenata u auto industriji. Bivša povjerenica EU za tržišno natjecanje Margrethe Vestager, koja od 1. prosinca obnaša funkciju jedne od potpredsjednica Komisije, pozdravila je ovu Nokijinu odluku i nada se uspješnom rješavanju nesuglasica između ove dvije europske tvrtke.

Prema Reutersovim izvorima, Europska Komisija bila je spremna službeno otvoriti istragu po pitanju Nokijine prakse licenciranja patenata, no ovaj potez otvaranje istrage za sada je zaustavio.

Upitno je koliko je prošlotjedni izbor nove predsjednice odbora Nokije Sari Baldauf, koja ujedno sjedi i u izvršnom odboru Daimlera, imao utjecaja na odluku o pokušaju miranje. Svakako je zanimljivo za spomenuti.

Kopirati
Drag cursor here to close