Trebaju im migranti

Nedostatak radne snage: Njemačkoj je godišnje potrebno 400.000 migranata

Njemačkoj će biti potrebno oko 400.000 kvalificiranih migranata godišnje kako bi nadoknadila nedostatak radne snage
Gospodarstvo / Posao | 24. 08. 2021. u 10:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog demografskih kretanja, broj potencijalnih radnika određene profesionalne dobi bit će smanjen za oko 150.000 ove godine.

Njemačkoj će biti potrebno oko 400.000 kvalificiranih migranata godišnje kako bi nadoknadila nedostatak radne snage, navela je njemačka Federalna agencije za zapošljavanje (BA).

''Ovdje se ne radi o apsolutnom azilu, već ciljanoj migraciji radi popunjavanja rupa na tržištu rada'', rekao je šef Agencije Detlef Scheele listu Süddeutsche Zeitung, prenijela je SRNA.

Rekao je da će nedostatak kvalificirane radne snage vladati svuda, od radnika za klima uređaje i njegovateljica do logistike i akademika.

Odbacio je moguće protivljenje i otpor prema migracijama kao rješenje za pitanje radne snage.

''Možete ustati i reći – mi ne želimo migrante, ali to ne funkcionira tako. Činjenica je da Njemačkoj nedostaje radna snaga'', rekao je Scheele.

Zbog demografskih kretanja, broj potencijalnih radnika određene profesionalne dobi bit će smanjen za oko 150.000 ove godine, rekao je on, dodajući da će narednih nekoliko godina situacija biti mnogo dramatičnija po tom pitanju.

“Njemačka bi, također, mogla da riješi problem kvalificiranjem nekvalificiranih radnika i ljudi koji su zbog tehničkih promjena izgubili posao, puštajući žene radnike na određeno ili honorarno da rade duže, ali iznad svega, dovođenjem migranata”, rekao je on.

Kopirati
Drag cursor here to close