Dvije godine

Njemačkoj će trebati dvije godine za oporavak

Vlada je, između ostalog, tvrtkama omogućila da objavu stečaja odgode do kraja godine, podsjeća Reuters. Do sada rok je bio kraj rujna.
Gospodarstvo / Posao | 13. 10. 2020. u 14:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najnoviji gospodarski podaci ulijevaju nadu da bi se njemačko gospodarstvo moglo vratiti na razinu na kojoj je bilo prije koronakrize početkom 2022. godine, rekao je u utorak ministar financija Olaf Scholz, piše Hina.

Rast razine državnog duga nije problem jer se zemlja može nositi s time zahvaljujući "dobrom rastu", rekao je Scholz u intervjuu za TV postaju CNBC.

Otklonio je bojazni da državna potpora umjetno održava na životu kompanije koje su financijskih teškoća imale i prije krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Vlada je, između ostalog, tvrtkama omogućila da objavu stečaja odgode do kraja godine, podsjeća Reuters. Do sada rok je bio kraj rujna.

Zbog te je mjere broj kompanija koji su objavile insolventnost pao šest posto u prvoj polovini godine u odnosu na isto prošlogodiošnje razdoblje.

Kritičari upozoravaju da je vlada mjerom samo odgodila ali ne i spriječila propast "zombi kompanija", koje umjetno održava na površini.

Tvrtke donose nužne odluke i prilagođavaju se unatoč krizi, rekao je Scholz. Primjerice, mnoge tvrtke trenutno smanjuju broj zaposlenih i ne koriste državnu pomoć koja bi im omogućila da zadrže radnike uz skraćeno radno vrijeme, istaknuo je ministar.

"Rasprava o zombi tvrtkama obična je besmislica", zaključio je.

Kopirati
Drag cursor here to close