Gospodarstvo stagnira

Njemačka za dlaku izbjegla recesiju

Predstavljeni podaci ipak nisu pretjerano egzaktni jer usporedba dvaju susjednih kvartala ne daje pravu sliku, kaže dr. Ante Babić.
Gospodarstvo / Posao | 14. 02. 2019. u 08:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema preliminarnim podacima o stanju gospodarstva, Njemačka je u lošijem stanju nego što se to mislilo.

Iako je nezaposlenost rekordno niska, samo 5 posto, i iako izvoz njemačkog gospodarstva na strana tržišta raste, BDP u trećem kvartalu ove godine imao je vrijednost od samo 0,1 posto, što je već na granici recesije.

Pozitivnu bilancu BDP-a održala su njemačka kućanstva koja su u posljednje vrijeme znatno povećala potrošnju osiguravajući na taj način dotok svježeg novca u gospodarstvo.

Procjene govore kako bi se ovaj trend u sljedećih nekoliko mjeseci mogao zadržati, odnosno da bi njemački BDP mogao stagnirati na istoj razini kao što je i sada, piše Večernji list.

Ipak, ovi pokazatelji, ma kako ozbiljno zvučali, ne moraju značiti da se Njemačka doista nalazi na rubu gospodarskog ponora.

''Kada se uspoređuju dva susjedna kvartala, ti pokazatelji nisu uvijek realni. Njemačka je u proteklom vremenu imala dosta velik rast BDP-a i ovo što se sada događa svojevrsno je usporavanje, ali to još uvijek ne znači da je gospodarski rast negativan.

Pogotovo kada se zna da se ponovno bude tržišta na koja Njemačka plasira velik dio svojih proizvoda. Treba znati i da je upravo Njemačka vukla i vuče velik dio europskog gospodarstva, što svakako nije jednostavno. Usto, ne treba sumnjati da je Njemačka već zasigurno pripremila model poslovanja za sljedeće razdoblje i da nekih velikih potresa zasigurno neće biti'', kaže hrvatski ekonomist dr. Ante Babić.

Kopirati
Drag cursor here to close