Više sati za manje para

Njemačka: Na istoku se radi više nego na zapadu

Radnici u istočnoj Njemačkoj rade više od sunarodnjaka na zapadu zemlje
Gospodarstvo / Posao | 21. 08. 2018. u 16:13 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radnici u saveznim državama u bivšoj komunističkoj istočnoj Njemačkoj rade više sati i zarađuju manje od svojih sunarodnjaka na zapadu zemlje.

U državama bivše istočne Njemačke radnici u prosjeku rade 67 sati više nego oni na zapadu, sudeći po podacima na saveznom i državnom nivou koje je prikupila ljevičarska parlamentarna grupacija.

Istovremeno, prosječna godišnja plaća u deset zapadnih država iznosi nešto više od 35.000 eura - gotovo 5.000 eura više od prosječne plaće na istoku.

''Savezna vlada očigledno ima poseban tretman prema tržištu rada na istoku. To nije prihvatljivo'', izjavila je  Sabine Zimmermann, ekspertica za socijalnu zaštitu ekstremno ljevičarske stranke Die Linke.

Zapadna Njemačka i bivša komunistička Istočna Njemačka službeno su se ujedinile  1990., godinu dana nakon pada Berlinskog zida. Ekonomske razlike postoje i desetljećima nakon ujedinjenja, i pored takozvanog poreza solidarnosti nametnutog svakom njemačkom poreznom obvezniku kako bi se pomogao razvoj  ekonomije i infrastrukture na istoku, prenosi dpa.

Kopirati
Drag cursor here to close