Britanija u problemima

Nitko neće u konobare

Problem je što su mnogi radnici nakon prošlogodišnjih blokada odustali od traženja posla u ugostiteljstvu i maloprodaji i odlučili se za sigurnije poslove.
Gospodarstvo / Posao | 17. 05. 2021. u 14:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanske ugostiteljske tvrtke ubrzano traže radnike paralelno pripremama za ukidanje koronaograničenja, ali interes je slab, čak i u inozemstvu, pokazalo je u ponedjeljak objavljeno istraživanje, piše Hina.

Odaziv je slab, a problem dodatno otežava egzodus stranih radnika, pa se u nekim gradovima nudi više od 10 radnih mjesta na jednog kandidata, pokazalo je istraživanje internetske stranice za traženje posla Azduna.

Ponude posla na stranici Adzuna skočile su u prvom svibanjskom tjednu na 987.800, što je 18 posto više u odnosu na kraj ožujka kada još nisu bile otvorene sve trgovine i ugostiteljske kompanije za vanjske usluge.

Od danas pubovi i restorani moći će posluživati goste i u zatvorenom, što znači da će broj ponuda još više porasti. Problem je što su mnogi radnici nakon prošlogodišnjih blokada odustali od traženja posla u ugostiteljstvu i maloprodaji i odlučili se za sigurnije poslove.

"Također je puno manje stranih radnika koji traže posao u Velikoj Britaniji. Interes u inozemstvu za posao u Britaniji više je nego upola manji nego u razdoblju prije pandemije, što je teško pogodilo te sektore", rekao je suosnivač Adzune Andrew Hunter.

Za posao se u mjesecima od veljače do travnja prijavilo 250 tisuća manje radnika iz zapadne Europe i Sjeverne Amerike nego prije pandemije, ističu u Adzuni.

"Poslodavci iz Velike Britanije više se ne mogu oslanjati na inozemne radnike kako bi popunili praznine u zapošljavanju", rekao je Hunter.

Vjeruje se da je interes stranih radnika pao zbog kombinacije brexita i pandemije koronavirusa.

Britanski ured za statistiku procjenjuje da je broj zaposlenih stranih državljana pao u posljednja tri mjeseca 2020. za četiri posto u odnosu na isto razdoblje 2019., na 4,22 milijuna. Broj zaposlenih britanskih građana smanjen je 2,6 posto, na 24 milijuna, pokazali su porezni podaci.

Nestašica radnika ne muči samo Britaniju, primjećuje Reuters, navodeći upozorenja ugostiteljskih tvrtki u pojedinim dijelovima SAD-a da bi im predstojeću sezonu ljetnih odmora mogla ugroziti nestašica radnika, a slični problemi javljaju se i u Australiji.

Kopirati
Drag cursor here to close