Sve je to neuredno

Nitko ne zna koliko je medicinskih sestara napustilo BiH

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru kažu kako je kod njih situacija drugačija.
Gospodarstvo / Posao | 02. 11. 2019. u 08:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već godinama se bruji o masovnom odlivu medicinskih radnika iz naše zemlje. Oni koji svakodnevno spašavaju živote i brinu o zdravlju građana svoje plaće smatraju malim i ponižavajućim te navode kako je to glavni razlog masovnog odlaska zdravstvenih radnika iz BiH, piše Dnevni avaz.

Prosječna neto plaća medicinskih sestara iznosi nešto više od 800 KM, a prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, u posljednih šest godina iz naše zemlje su otišle 4.793 medicinske sestre i tehničara. 

Vjekoslav Mandić, federalni ministar zdravstva, za Avaz nije mogao potvrditi ove podatke, jer točan broj, kako je rekao, nema.

''Ne raspolažemo točnim podatcima, jer je to dosta neuredno. To je zanimanje koje je jako traženo na Zapadu, tako da veliki broj mladih medicinskih sestara odlazi. Bez obzira na stalnu edukaciju, mi smo u deficitu, jer je to jako tražen kadar'', kazao je Mandić.

S druge strane, u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru kažu kako je kod njih situacija drugačija.

''Mogu slobodno reći da nama ne nedostaje medicinskih sestara i nemamo problema u tom segmentu'', kazala je Adrijana Pandža, glasnogovornica ove bolnice.

Slično je, prema riječima direktora Kantonalne bolnice Rasima Skomorca, i u Zenici.

''U najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Županiji ne nedostaje medicinskog osoblja, a o tome svjedoči podatak da ih uopće nema ni na uredu za zapošljavanje'', istaknuo je Skomorac.

Foto: Ilustracija / Medicinska sestra

Ferid Alić, pomoćnik direktora u Domu zdravlja Zenica, potvrdio je kako nemaju nikakvih poteškoća u organizaciji, jer na tržištu ima dovoljno medicinskih radnika koji žele raditi.

''U posljednih pet godina u našem Domu zdravlja prestalo je raditi 11 medicinskih sestara/tehničara, koji su otišli u inozemstvo. Od ukupnog broja radnika osam radnika su muškarci, a tri radnika su žene'', kazao je Alić sarajevskim novinama.

Kako pravih brojeva nemamo, analize nisu napravljene, a građani koji čekaju po ordinacijama tvrde sasvim drugačije, onda je teško i presuđivati, navodi Avaz.

Za bolnice i domove zdravlja nema razloga za brigu, vlasti opet tvrde drugačije. Iz Doma zdravlja „Dr. Isak Samokovlija“ Goražde kazali su kako posljednjih godina nitko nije odlazio u inozemstvo zbog posla.

''Nitko od naših medicinskih sestara nije otišao u inozemstvo, ali znamo da je nekoliko zdravstvenih radnika otišlo iz županijske bolnice'', kazali su.

Kopirati
Drag cursor here to close