Ulaganja

Nijemcima za posao BiH draža od Hrvatske

Sven Torsten Pothof, direktor Njemačke vanjskotrgovinske komore za područje BiH i Hrvatske (AHK), kaže kako postoji više razloga zbog čega je to tako.
Gospodarstvo / Posao | 19. 09. 2018. u 08:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačkim poduzetnicima tržište BiH mnogo je zanimljivije nego tržište susjedne Hrvatske, pa se, i pored brojnih administrativnih prepreka, većina njih odluči investirati baš u nju.

Sven Torsten Pothof, direktor Njemačke vanjskotrgovinske komore za područje BiH i Hrvatske (AHK), kaže kako postoji više razloga zbog čega je to tako.

"U razgovoru koji sam vodio s poduzetnicima postoje velike prednosti na ovom tržištu. Prije svega možemo govoriti o proizvodnim troškovima, koji su znatno manji nego u zemljama Europske unije. Također, ono što želim naglasiti je to da ovdje još postoji određen broj stručne radne snage, a treći aspekt zbog kojeg poduzeća žele doći i poslovati ovdje su niski troškovi plaća", kazao je Pothof.

To pokazuje i broj njemačkih kompanija kojih je iz godine u godinu sve više, a sada je dostigao brojku od 250.

"Najveći problem su administrativne prepreke koje njemačka poduzeća moraju preći kako bi ovdje osnovala poslovnice. Pozitivno je to da su oni zadovoljni svojim poslom ovdje i da postoji tendencija rasta poduzeća koja žele poslovati u BiH", rekao je Pothof.

Pored toga što imaju svoja predstavništva, njemačka poduzeća u BiH imaju i brojne partnere s kojima već duži niz godina reliziraju i višemilijunske ugovore.

Dragica Ristić, direktorica Privredne komore Republike Srpske, kaže kako promatrajući izvoz najviše dominira drvna industrija, a zatim dijelovi obuće, što ukazuje na značajnu saradnju kožarsko-obućarske industrije s partnerima iz Njemačke.

"Ogroman potencijal vidimo u suradnji kompanija iz metalskog sektora, kao dobavljača za lance vrijednosti u sektoru industrije. Iz naše perspektive, Njemačka će uvijek biti važan partner od kojeg možemo naučiti i netko tko nas može podržati. Moramo podići razinu dodate vrijednosti u proizvodima koje izrađujemo", kazala je Ristić.

Poduzeće PMP "Jelšingrad" iz Gradiške, koje se bavi izradom velikih varenih čeličnih konstrukcija, u svom poslovanju surađuje i s poduzećima iz ove zemlje.

Branislav Banjac, generalni direktor, kaže kako šansa za bolju poslovnu suradnju leži u kompleksnosti proizvoda i njihovoj proizvodnji.

"Mislim da treba proizvoditi sve više proizvoda veće tehnološke složenosti, jer se oni inače izrađuju na skupljim tržištima, a ne samo da konkuriramo jeftinom radnom snagom i da plasiramo ono što se proizvodi u zemljama Dalekog istoka", ocjenjuje Banjac.

On svjedoči kako je tržište Zapadne Europe veoma zahtjevno, ali i da učešće na njemu donosi brojne benefite. Tako su, kaže, u ovom poduzeću morali usvojiti brojne standarde, zbog kojih su morali prilagoditi kompletnu organizaciju prema složenim zahtjevima koji proizlaze iz tih standarda.

"Mi smo firma koja se bavi proizvodnjom čeličnih konstrukcija, a zavarivanje nam je osnovni proces. S obzirom na tu činjenicu, certificirani smo po standardima koji definiraju taj proces. Nakon primjene standarda dobili smo nekoliko inženjera zavarivanja, nekoliko tehnologa, kompletnu strukturu kontrole kvaliteta i slično", zaključio je Banjac.

Povodom bolje poslovne suradnje u Banjaluci je jučer održan skup "Perspektive suradnje s njemačkim gospodarstvom", koji je organizirala Privredna komora Republike Srpske u suradnji s Predstavništvom njemačkog gospodarstva u BiH, a pod pokroviteljstvom Nove banke.

Kopirati
Drag cursor here to close