Inspektor kaže

Ministar i zdravstvo: Opsenica dobio rok od sedam dana

Ministar kao odgovorna osoba ministarstva istaknuo je da nema primjedbi na pročitani zapisnik
Gospodarstvo / Posao | 21. 05. 2020. u 10:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inspektor Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNŽ nakon provedenog inspekcijskog nadzora u samom ministarstvu zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ po zahtjevu Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu u HNŽ, a kako navode''zbog kršenja odredbi zakona o radu resornog ministarstva te smišljenog i namjernog odugovlačenja izdavanja Rješenja o reprezentativnosti našeg sindikata a samim time i odugovlačenje početka pregovora sindikata sa Vladom HNŽ oko potpisivanja novog kolektivnog ugovora za zdravstvo'', naložio je svojim Rješenjem samom ministru zdravstva HNŽ dr. Goranu Obsenici da u roku od 7 dana donese rješenje o reprezentativnosti spomenutog sindikata.

Ministar kao odgovorna osoba ministarstva istaknuo je da nema primjedbi na pročitani zapisnik te izjavio:

''Sve pravne radnje koje se odnose na reprezentativnost Sindikata, poduzimane su u vrijeme proglašenja elementarne nepogode uslijed Corona virusa, kada je prioritet aktivnosti bio na poduzivamnju mjera i radnji na zaštiti stanovništva od širenja zaraze. Iz tog razloga sam svakodnevna, kao resorni ministar, bio angažiran u poslovima koordinacije Vlade i Županijskog stožera za civilnu zaštitu. Međutim, i pored toga, iz naprijed navedene dokumentacije koja je inspektoru predočena na uvid, nesporno je da su kontinuirano poduzimane aktivnosti na rješavanju zahtjeva Sindikata o reprezentativnosti.

Također, moram navesti da je pandemija COVID-19 zaustavila normalan tijek života, koji se posebice ogleda i u cijeloj pravnoj sferi. Praksa je pokazala da se iz objektivnih razloga ne mogu poštivati zakonske obveze, odnosno rokovi za poduzimanje zakonskih radnji, pa je Parlament FBiH donio Zakon o rokovima i postupanju u sudskim postupcima za vrijeme stanja nesreće na teritoriju FBiH kojim se tijekom radova u mnogim postupcima obustavlja, odnosno isti prestaju teći do prestanka stanja nesreće.

Na kraju ističem da i u vrijeme vršenja inspekcijskog nadzora i pored povoljnije epidemiološke situacije i ublažavanja mjera za sprječavanje i širenja iste, moj angažman bio i jeste usmjeren na izradu ''Corona zakona'' i Izmjena i dopuna Proračuna HNŽ za 2020. godinu.''

Kopirati
Drag cursor here to close