Barometar

Nezaposlenost glavna briga Zapadnog Balkana

Gospodarstvenici u regiji se i dalje bore s onim što vide kao složeno oporezivanje i nepovoljan poslovni ambijent uz nepredvidiv pravni sustav.
Gospodarstvo / Posao | 09. 10. 2017. u 19:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nezaposlenost ostaje glavna briga građana Zapadnog Balkana, iako više većih ekonomija u regiji pokazuje znakove oporavka, izjavio je u Bruxellesu glavni tajnik Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Goran Svilanović na predstavljanju RCC-ovog Balkanskog barometra za 2017. godinu - istraživanje mišljenja građana i gospodarstvenika o situaciji u regiji.

Svilanović je, kako prenosi Srna, istaknuo da je zabrinjavajuće da je, prema rezultatima Barometra, sve veća strepnja zbog korupcije.

"U Barometru od 2015. godine 15 posto ispitanika ocijenilo je korupciju kao jedan od glavnih problema regije, dok je već godinu dana kasnije taj stav imalo njih 27 posto. Ove godine 32 posto ispitanika navelo je korupciju kao najveći problem", naglasio je Svilanović.

Kaže kako je povećanje ekonomskog rasta u gospodarstvima regije donijelo optimističniji pogled na budućnost, koji sada vlasti trebaju pratiti odlučnim aktivnostima.

''Iako nije novost da je pred regijom mnogo posla, nadamo se da će nalazi Balkanskog barometra pomoći u utvrđivanju poticajnih programa za dalji rast u regiji, naročito imajući u vidu provođenje višegodišnjeg plana aktivnosti Regionalnog ekonomskog prostora kojeg je pripremio RCC, a odobrili lideri iz regije ovog ljeta u Trstu", dodao je Svilanović.

 

Usprkos iskazanoj podršci europskoj integraciji, skepticizam u pogledu kratkoročnih i srednjoročnih izgleda regije za pridruživanje je i dalje široko rasprostranjen, s 23 posto ispitanika koji su rekli da vjeruju da do članstva u EU nikada neće doći, pokazuje Barometar.

Zamjenik generalnog direktora za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Maćej Popovski istakao je spremnost EU da nastavi da podržava proces proširenja, što predsjednik Jean-Claude Junker nedvosmisleno poručuje regiji.

"Uvijek je dobro provjeriti situaciju na terenu i čuti mišljenja građana i poslovne zajednice u regiji. Svjedoci smo da su pozitivna događanja otvorila prostor za optimizam. Summit u Trstu bio je još jedan stimulans tom okruženju jer je omogućio da predstavnici EU i regije rade zajedno, a rezultiralo je dogovorima o regionalnom ekonomskom prostoru i prijevozu, na primjer", rekao je Popovski.

Istraživač Instituta za međunarodne ekonomske studije u Beču Vladimir Gligorov naveo je da se gospodarstvenici u regiji i dalje bore s onim što vide kao složeno oporezivanje i nepovoljan poslovni ambijent uz nepredvidiv pravni sustav.

Gligorov kaže da 62 posto poslovnih ljudi u regiji vide pokretanje vlastitog posla u mjestu u kojem žive kao vrlo teško ili teško.

Kopirati
Drag cursor here to close