ZZO

Nema novca za bolnice, ali ima za nove djelatnike

Dok se kao jedna od mjera s federalne razine spominje i obustava upošljavanja u državne službe i žrtvovanje javnog sektora zbog privatnog koji i puni proračune, isti ovaj zavod raspisao je natječaj za prijem novih djelatnika.
Gospodarstvo / Posao | 01. 04. 2020. u 12:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ izražava veliku zabrinutost za nastavak financiranja zdravstvenih ustanova u HNŽ, po ugovorima, obzirom na veliki pad prihoda Zavoda iz kojih zdravstvene ustanove financiraju bruto plaće i materijalne troškove'', navedeno je u priopćenju za javnost ovog Zavoda.

Upozorava se kako Zavod bilježi ''enorman pad prihoda koji se počeo osjećati u drugoj polovici ovoga mjeseca, što je posljedica isplate plaća bez uplaćenih doprinosa ili pak velikog smanjenja uplate doprinosa jednog dijela obveznika u odnosu na prethodni mjesec''.

No, s druge strane, dok se kao jedna od mjera s federalne razine spominje i obustava upošljavanja u državne službe i žrtvovanje javnog sektora zbog privatnog koji i puni proračune, isti ovaj zavod raspisao je natječaj za prijem novih djelatnika.

Naime, u vrijeme kad se HNŽ, kako to tvrde sve kantonalne isntitucije, pripremao za pandemiju koronavirusa, Zavod je raspisao natječaj za upošljavanje suradnika za opće poslove, suradnika za financije i računovodstvo, referenta za financije i računovodstvo te informatičara na neodređeno vrijeme.

Istodobno, Zavod tvrdi kako bi ovakav pad prihoda nedvojbeno doveo do nemogućnosti financiranja zdravstvenih ustanova, a time i nemogućnosti isplate, od strane zdravstvenih ustanova, bruto plaća zdravstvenim radnicima i materijalnih troškova.

JAVNI OGLAS za prijem u radni odnos u Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije/kantona

Na temelju članka 20a. stavak (1) Zakona o radu F BiH („Službene novine FBiH 26/16 i 89/18), članka 2. stavak (2) Pravilnika o postupku prijema u radni odnos u Zavodu zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije/kantona broj:0202-02-18-1-3-12781/19 od 30.07.2019. godine, Odluke Direktora broj:0105-36-45-8-3-3358/20 od 14.02.2020.


''Pozivamo obveznike uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje (poslodavce) da izmire zakonske obveze za svoje radnike, jer ne uplaćivanjem doprinosa, u ovoj izuzetno složenoj situaciji, svoje radnike ostavljate bez zdravstvenog osiguranja, dovodite u pitanje funkcioniranje zdravstvenih ustanova i druga prava osiguranika zajamčena Zakonom o zdravstvenom osiguranju'', navedeno je iz Zavoda.

No, pitanje na koje još nitko nema nikakav odgovor je kako će poslodavci uopće iplaćivati plaće djelatnicima i sve druge obveze ako je ekonomija zbog koronavirusa već na koljenima i ako poslodavci sa svih strana dižu vapaje da im se nekako pomogne.

Podsjećamo, na konferenciji za medije Kriznog stožera HNŽ-a proteklog tjedna, na upit o skoro 13 milijuna KM ostvarenog suficita u ZZO HNŽ u 2019. godine, odnosno gdje je taj novac završio govorio je Rade Bošnjak, direktor Zavoda.

''Ostvarili smo 12 milijuna i 800 tisuća pozitivnog rebalansa. Sukladno tome 30. prosinca 2019. godine po tom rebalansu transferirano je zdravstvenim ustanova u HNŽ 9 milijuna i 200 tisuća KM, ostatak novca je išao u financijski plan za 2020. godinu. Od tih 3 milijuna i 600 tisuća transferirano je zdravstvenim ustanovama još tri milijuna, preostalih 600 tisuća iskorišteno je u ovoj godini za prava pacijenata'', rekao je Bošnjak i istaknuo kako je 2020. godini povećano i financiranje zdravstvenih ustanovama.

Kopirati
Drag cursor here to close