I još dosta toga

Neisplaćene plaće i neuplaćeni doprinosi najveći problem radnika u BiH

Najčešći problemi s kojima se radnici susreću su neisplaćene plaće, neuplaćeni doprinosi, otkaz ugovora o radu na nezakonit način, rad na crno, zabrana sindikalnog organiziranja, pravo na porodiljni dopust i porodiljne naknade te mobing.
Gospodarstvo / Posao | 27. 02. 2021. u 08:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centar za građansku suradnju (CGS) Livno kroz projekt "Zajedno za radnička prava", koji podržava Međunarodni Olof Palme centar, i ove godine pružat će besplatnu pravnu pomoć radnicima i sindikatima.

Besplatnu pravnu pomoć mogu zatražiti radnici i sindikati iz Unsko-sanske županije, Hercegbosanske, Zapadnohercegovačke i Hercegovačko-neretvanske županije svakog utorka i četvrtka od 11 do 14 sati u prostorijama CGS-a Livno, putem e-maila ili telefona.

Kako je za Fenu kazala Ivona Mišković iz CGS-a, projekt ima za cilj doprinijeti boljoj zaštiti radničkih prava, odnosno pružiti pomoć onima koji imaju problem s ostvarivanjem prava iz radnoga odnosa.

''Projekt besplatne pravne pomoći Centar za građansku suradnju Livno provodi već osam godina i u tom periodu pomoć je zatražilo i dobilo oko 3.500 osoba. Od tog broja oko 90 posto slučajeva završilo je pozitivnim ishodom za radnika'', kazala je Mišković.

Najčešći problemi s kojima se radnici susreću su neisplaćene plaće, neuplaćeni doprinosi, otkaz ugovora o radu na nezakonit način, rad na crno, zabrana sindikalnog organiziranja i udruživanja, pravo na porodiljni dopust i porodiljne naknade te mobing i diskriminacija.

''Radnik čija su radna prava povrijeđena jave nam se usmeno ili pismeno te upoznaju našeg pravnika sa slučajem. Zatim pravnik savjetovanjem i servisnim uslugama pomogne svakom radniku tako što ga uputi u sljedeće korake koje je potrebno poduzeti, kao što su sastavljanje tužbe, žalbe, molbe, pritužbe, prigovora, odgovora, zahtjeva, podneska sudu, prijedloga za izvršenje, dopisa, prijedloga za oslobađanje troškova postupka itd.'', kazala je Mišković.

Kopirati
Drag cursor here to close