Miševi i mačke naglavačke

Natezanje u HNŽ: Pojedinci prikrivaju nezakonitosti, inspekcija pregledavala šta ne treba

''Obavijest predstavlja pravni presedan i apsurd, te ne možemo da vjerujemo čime se sve pojedinci služe da prikriju nezakonite radnje'', navodi se u priopćenju.
Gospodarstvo / Posao | 26. 08. 2020. u 12:13 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inspekcija rada Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a Nezavisnom sindikatu zaposlenika SKB Mostar dostavila je obavijest u kojoj stoji  da je rok da vlada HNŽ-a može otpočeti pregovore sa Sindikatom najkasnije do 14.9.2020. godine, potvrđeno je iz spomenutog Sindikata.

''Obavijest predstavlja pravni presedan i apsurd, te ne možemo da vjerujemo čime se sve pojedinci služe da prikriju nezakonite radnje'', navodi se u priopćenju.

''Umjesto da utvrde činjenično stanje u odnosu na navode koji se odnose na kršenje zakonskih propisa u vezi pregovaranja, isti su nam dostavili Obavijest u kojoj se obavještavamo da su isti sami izvršili uvid u prijedlog nacrta granskog kolektivnog ugovora, te su isti samoinicijativno utvrdili da postoji možda opasnost od diskriminacije, na koji se nitko nije ni pozivao, te da su zatražili mišljenje od Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, te da početak pregovora može teći od dana dostave odgovora Federalnog ministarstva'', navodi se u priopćenju.

Ističe se kako ovo nije ništa ''nego zloupotreba zakonskih propisa s ciljem da pod maskom 'navodne diskriminacije' (na koju se nitko i ne poziva)  izbjegne utvrditi nezakonitost u vezi rokova u kojem se mora okončati postupak pregovaranja a kako bi se opravdao nerad Vlade HNŽ-a u vezi postupka pregovaranja''.

  / Inspekcija je obavijestila sindikat

''Ovim putem postavljamo javno pitanje, po kom osnovu je Inspekcija rada Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a odlučivala o prijedlogu nacrta granskog kolektivnog ugovora umjesto da su odlučivali zbog čega nije otpočeo postupak pregovaranja, odnosno mirenja sukladno odredbama Zakona o rada a što je bio i predmet našeg zahtjeva za inspekcijski nadzor? O prijedlogu nacrta granskog kolektivnog ugovora odlučuje se u postupku pregovaranja a ne u postupku inspekcijskog nadzora kada nije ni započeto pregovaranje jer je Vlada HNŽ-a ignorirala naš zahtjev za pregovaranje'', navodi se u priopćenju Sindikata.

Naime, zbog kršenja odredbi članka 139. Zakona o radu, odnosno nepoštivanja roka u kojem se mora okončati postupak pregovaranja, kao i činjenice da im nije omogućen postupak mirenja iz članka 150. i članka 152. Zakona o radu, obratili su se Inspekciji rada Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi s ciljem otklanjanja nezakonitih postupanja i kršenje zakonskih rokova od strane Vlade HNŽ-a.

Sindikat navodi da im nije dostavljen akt-rješenje s uputom o pravnom lijeku kako bi mogli iskoristiti pravo na žalbu na apsurdnu obavijest Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a, te da će iskoristiti sva pravna sredstva ''protiv odgovornih osoba koji svjesno zloupotrebljavaju svoj službeni položaj kako bi nezakonita postupanja pravdala navodnom diskriminacijom''. 

Sindikat ističe kako je Zakon o radu vrlo jasan:

''Odredba članka 139. stavak (2) i (3) propisuje:

(2) Postupak kolektivnog pregovaranja i zaključivanja kolektivnih ugovora pokreće se na osnovu pisane inicijative jedne od ugovornih strana.

 (3) Ako se u toku pregovora u roku od 45 dana ne postigne suglasnost za zaključivanje kolektivnog ugovora, učesnici mogu da obrazuju arbitražu za rješavanje spornih pitanja''.

 

Kopirati
Drag cursor here to close