Vlada opet kuka

Pale i prijetnje: Nije postignut dogovor sa zdravstvenim radnicima

Nakon opširnog sastanka sa svim financijerima zdravstvenog sustava u HNŽ-u, nije postignut konkretan dogovor sa sindikatima zdravstvenih djelatnika.
Gospodarstvo / Posao | 09. 03. 2021. u 15:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nije postignut nikakav napredak'', rekao je Dalibor Vuković član pregovaračkog tima Nezavisnog sindikata SKB Mostar nakon što je održan sastanak s pregovaračima Vlade HNŽ-a i poslodavcima zdravstvenih radnika u ovoj županiji.

Kupovanje vremena

''Ni na jednu od naše dvije ponude koje smo im prošli put dali, nisu htjeli dati decidan odgovor nego su izbjegavali, posebno Herceg. Izbjegavali su dati bilo kakav konačan odgovor. Pokušavali su prebaciti na neke dopise da se šalju općinama i domovima zdravlja. To je sve kupovanje vremena. Nije donesena nikakva politička odluka i nisu nam ponudili ništa od onoga što su nam nudili od devetog mjeseca'', rekao je i dodao kako su razočarani te da nastavljaju štrajk.



''Na Vladi je da postupi onako kako mi tražimo i da korigira svoju ponudu i da ponudi sindikatima povećanje plaća onako kako mi to želimo'', rekao je.

''Premijer Herceg je zaprijetio uvođenjem radne obveze u županiji sve kako bi sindikat podlegao njihovim pritiscima i ne bi li odustao od svojih prava'', rekao je.

Dodao je da su i očekivali da se govori o proračunskim minusima te da im nitko nije dao odgovor kako su drugim zdravstvenim radnicima u jeku pandemije povećavane plaće bez ikakvih problema.

Nema želje

''Pomaka od strane Vlade nema. To je zaključak današnjeg sastanka'', rekao je Vuković dodavši kako su spremni na nove pregovore ali uz konkretan prijedlog Vlade.

Ivica Anić, predsjednik Nezavisnog sindikata SKB Mostar, rekao je kako ne znaju s kime će ubuduće razgovarati jer ih o tome danas nitko nije obavijestio. Rekao je kako žele ubrzati ovaj proces prvenstveno zbog pacijenata.

''Ministar (financija, Adnan, op.a.) Faladžić se jednostavno povukao. Nema odgovora. Nema nikakve ponude, nema želje'', rekao je.

Jedni prijedlog od pozvanih financijera zdravstva su iznijeli, kako je rekao Anić, su Stolac i čelnica Doma zdravlja Mostar koji su dali konstruktivan prijedlog da se dođe do rješenja.

Vuković je naglasio kako je po zakonu jedini poslodavac s kojim oni trebaju pregovarati Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, ali da je to premijer i zastupnik u Skupštini HNŽ-a Nevenko Herceg pokušavao opovrgnuti.

''Štrajk se nastavlja, sve moguće zakone Vlada je do sada prekršila. Ovo je samo dobrovoljno sjedanje dvije strane. za sve stanje u ovom trenutku i za ovakav kolaps krivi su ministar financija, ministar zdravstva i premijer'', rekao je Vuković.

Kopirati
Drag cursor here to close