HNŽ

Jednosatni štrajk upozorenja u HP Mostar

Radnici kažu da su od proteklog štrajka dobili nove uniforme, obavljeni su sistematski pregledi, a zahtjev za povećanje plaće prilagodili su i tražena povećanja iznose od pet do 15 posto.
Gospodarstvo / Posao | 30. 01. 2020. u 08:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon četiri mjeseca od prvog štrajka radnika Hrvatskih pošta (HP) Mostar, danas od devet sati najavljen je novi jednosatni štrajk upozorenja.

Zahtjevi radnika su ostali isti, a glavni problem je povećanje plaća.

Radnici kažu da su od proteklog štrajka dobili nove uniforme, obavljeni su sistematski pregledi, a zahtjev za povećanje plaće prilagodili su i tražena povećanja iznose od pet do 15 posto.

Tomislav Erić, predsjednik Nezavisnog sindikata HP Mostar, rekao je da su Upravi u prosincu prošle godine poslali dopis u kojem su ih pozvali na razgovore o ovom, ali i drugim problemima s kojima se radnici suočavaju.

Oglasila se i Uprava HP Mostar u čijem se priopćenju navodi da su sve obveze propisane kolektivnim ugovorom ispunjene, te da ne vide razlog za štrajk upozorenja, ali da stoje na raspolaganju za poboljšanje Kolektivnog ugovora, koji ističe u svibnju ove godine, prenosi BHRT.

U priopćenju se kaže da se plaće redovno isplaćuju bez kašnjenja, isplaćuje se topli obrok, troškovi prijevoza na posao, regres, naknada za minuli rad na ukupan radni staž, naknade za vjerske praznike i za rad noću. Također se isplaćuje naknada za otežane uvjete rada za poštare, naknade za slučaj smrti, za rođenje djeteta, naknada u slučaju nastanka teških bolesti i invaliditeta, otpremnine prilikom odlaska u nmirovinu, poštuje se u cjelini pravo na korištenje godišnjeg odmora, kao i ostala zakonom i Kolektivnim ugovorom predviđena prava.

''Slijedom svega navedenog ne vidimo razlog za štrajk upozorenja, ali za otvaranje dijaloga vezano za poboljšanje Kolektivnog ugovora koji ističe u maju 2020. stojimo na raspolaganju'', naveli su iz Uprave HP Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close