Nikad dovoljno

Na koje načine mostarski studenti zarađuju za džeparac?

Brojni studenti nude usluge fotografiranja, izrade poklona, davanja instrukcija, čuvanja djece, uljepšavanja itd.
Gospodarstvo / Posao | 20. 10. 2019. u 18:40 D.A. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Troškovi na fakultetu, hrana, kave poslije predavanja, izlasci, nova odjeća, sve nabrojano zahtijeva dubok džep za mostarske studente i njihove roditelje. Zbog toga se studenti posljednjih godina sve više odlučuju za rad za vrijeme studiranja.

Posredovanje Student servisa

Iz Student servisa Mostar za Bljesak.info potvrdili su kako je zainteresiranost studenata je za poslove preko studentskog servisa veća nego li potreba poslodavaca za zapošljavanjem istih.

Riječ je o preko 900 studenata koji su u prošloj akademskoj godini obavljali neku vrstu posla preko student servisa.

Najzanimljiviji im je IT sektor, koji se u posljednje vrijeme sve više razvija na području BiH, a između ostalog studenti rade u marketingu, kao i promotori, te u ljetnim mjesecima u ugostiteljstvu.

Foto: Ilustracija  / Posao

''Satnica je od 4 KM pa naviše, prosječno je to oko 5 KM, no imamo firme koje su nudile satnice i od 40 HRK'', naglašavaju iz Student servisa te ističu kako imaju sjajnu suradnju sa tvrtkama iz Hrvatske.

Među najaktivnijim studentima su oni s diplomskih studija, koji imaju malo rjeđe predavanja u odnosu na preddiplomske studije, pa studenti imaju slobodnog vremena.

Student servisom mogu se koristiti svi studenti i učenici stariji od 16 godina. Za prijavu u studentski servis potrebna je potvrda o školovanju, dokument sa fotograijom, otvoren tekući račun u BIH, te uplata godišnje članarine 10 KM na šaleru blagajne koja djeluje u sklopu studentskog centra.

Od hobija do posla

No, ne pouzdaju se svi studenti u ovakav način zapošljavanja. Mnogi za zaradu koriste svoje talente pa se sami upuštaju u vlastiti posao ili rade za privatnike. Brojni studenti nude usluge fotografiranja, izrade poklona, davanja instrukcija, čuvanja djece, uljepšavanja itd.  

Primjerice, Marijana Mišić, studentica razredne nastave na FPMOZ-u bavi se izradom rukotvorina i geliranjem noktiju, te ne krije kako joj odlično ide ovaj hobi-posao.

''Ja sam na svoj put krenula u kutku svoje sobe sa Božićnim kuglicama. Svaka novoizrađena kuglica bila mi je vjetar u leđa'', kaže Marijana koja svoju kreativnost želi prenijeti i na djecu s kojom želi raditi cijeli život.

''Nemam problema sa usklađivanjem fakultetskih obveza i hobija, tim više motivira me sama pomisao da ću jednoga dana u radu s djecom u potpunosti koristeći svoje potencijale istinski uživati. Fotografije lijepih zadovoljnih klijentica redovito mi izmame osmijeh na lice'', poručuje.

Usklađivanje

Studenti posao uspijevaju naći i putem oglasa na Facebooku i pomoću poznanstava. Iako su mnogi roditelji skeptični prema konobarenju u kafićima, studentica razredne nastave na FPMOZ-u, A.D.  je dokaz kako se može naići na dobar konobarski posao.

Foto: Unsplash / Učenje

''Zahvaljujući dobrom rasporedu na fakultetu imala sam slobodne dane za raditi u jednom mostarskom kafiću. Drag gazda, dobre kolegice i ugodni gosti bili su razlog zbog kojeg i dan danas radim na tome mjestu'', ističe A.D. te naglašava da joj fakultet nije ni sekunde ispaštao.

''Nekad je bilo malo naporno, ali dobra organizacija je ključ za uspjeh'', zaključuje.

Kopirati
Drag cursor here to close