Mostarski srednjoškolci uputili poziv kompanijama - dajte nam šansu!
Socijalni dan je jedan dan u godini kada srednjoškolci svoje školske klupe zamijene radnim mjestima.

Mostarski srednjoškolci uputili poziv kompanijama - dajte nam šansu!

Gospodarstvo / Posao | 13. 09. 2018. u 10:08 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info/ Arhiva

 Srednjoškolci su uputili poziv društveno odgovornim kompanijama sa područja općine Mostar  da se u petak, 19. listopada, pridruže Socijalnom danu Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini, projektu od kojeg kompletna lokalna zajednica, ali i država ima koristi.

Socijalni dan je jedan dan u godini kada srednjoškolci svoje školske klupe zamijene radnim mjestima. Novac koji se zaradi Socijalnim danom donira se u svrhe financiranja omladinskih projekata širom BiH.

''Socijalnim danom svi uče i svi dobivaju, srednjoškolci će dobiti priliku da osjete klimu radnog prostora i vide kako je provesti 8 sati na radnom mjestu, te svojim angažmanom mogu pomoći sebi pri odabiru budućeg zanimanja i istovremeno pomoći vršnjacima da realizuju svoje ideje, škole omogućuju svojim učenicima određeni vid praktične nastave, a kompanije ulažu u lokalnu zajednicu i mlade ljude svoga grada koji su snaga moć današnjeg društva. Srednjoškolci su spremni boriti se za sebe, ali nam je u tome potrebna Vaša pomoć. To je, zapravo, sve što od Vas tražimo – da zajedno sa nama uložite u dobrobit svih nas. Jer, mi smatramo da je poenta našeg postojanja danas rad na našoj budućnosti. Nadamo se da ćete uvidjeti važnost našeg projekta i ustupiti radna mjesta srednjoškolcima našeg grada kako bi oni proveli 8 sati radeći, i kako bi zaradili dnevnice, u minimalnom iznosu od 20,00 KM, koje će biti uplaćene u fond Socijalnog dana', priopćeno je iz Asocijacije srednjoškolaca u BiH.

AsuBiH je implementirao do sada 2 ''Socijalna dana'', prošle godine radilo je 1078 srednjoškolaca/ki koji su stekli svoje praktično iskustvo u preko 300 poduzeća, a odoborili su 26 lokalnih inicijativa u iznosu od blizu 15 000 KM.

''Ambicije za ovogodišnji Socijalni dan su još veće, gdje ćemo koristiti prijašnja iskustva i kontakte, te uz pomoć Vas, učiniti ga najboljim do sada! Novcem iz fonda Socijalnog dana financirat će se projekti koji će doprinijeti razvoju lokalnih zajednica, ali i položaju srednjoškolaca u njima. Podršku smo dobili i od nadležnih Ministarstava obrazovanja i znanosti u BiH, te će srednjoškolci od ASuBiH-a dobiti opravdanje za odsutnost s nastave. Vaša jedina obveza je dati srednjoškolcu priliku'', poručili su iz ASuBiH-a.

Asocijacija srednjoškolaca u BiH  (ASuBiH) je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija koja se kroz svoje aktivnosti i projekte zalaže za poboljšanje statusa srednjoškolaca u BiH, s ciljem da se stvore bolji uvjeti obrazovanja u našoj državi i međusobno povežu srednjoškolci. ASuBiH radi na principu lokalnih timova te trenutno okuplja timove u 61  lokalnoj zajednici, širom BiH, sa više od 1400  članova i članica, čiji se broj stalno povećava.

Kopirati
Drag cursor here to close