Turizam na koljenima

Mostarski hoteli: Otkazane rezervacije i propala sezona

Neki hotelijeri ne nadaju se gostima duže vrijeme, govore ne vjeruju da će se vratiti tako brzo nakon što završi ova pandemija.
Gospodarstvo / Posao | 02. 04. 2020. u 10:41 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ovo je sezona koja ne postoji. Gosti su nam otkazali i hotel je zatvoren'', ovo je najčešći odgovor na trenutno stanje u kojem se nalaze brojni hoteli grada na Neretvi.

Radnici poslani doma

Mostarski hotelijeri objašnjavaju nam da je grad prošle godine imao jako dobru turističku sezonu s tendencijom rasta. Ove godine, očekivali su još bolju. Međutim pandemija koronavirusa, koja je zahvatila i našu zemlju, sezonu je stavio u veliku neizvjesnost. Brojni hotelijerski radnici poslani su doma na čekanje.

''Samom pojavom pandemije korona virusa u svijetu ranije su nam otkazali rezervacije za ožujak, travanj i svibanj. Zbog pojave ovog virusa i u našoj zemlji otkazani su nam lipanj, srpanj i kolovoz. Što se tiče sezone, možemo samo reći da je ona propala'', kažu za Bljesak.info iz Hotela Mepas.

Kako nam je rečeno, unatoč propaloj sezoni i velikim financijskim gubicima, radnike ne namjeravaju otpuštati.

''Pustili smo plaće za ožujak. Ne vjerujemo da će biti potrebe za otpuštanjem. Imamo ovaj tim već šest godina i dobro surađujemo. Sve ćemo učiniti da ih i zadržimo'', rekli su iz Mepasa.

Turizam kao luksuz

Neki hotelijeri ne nadaju se gostima duže vrijeme. Govore kako ne vjeruju da će se gosti vratiti tako brzo nakon što završi ova pandemija.

''Sezona je, nažalost, propala svagdje u svijetu pa tako i kod nas. Turizam je najviše pogođen. Nakon što prođe ova pandemija, on će biti luksuz'', kažu iz Hotela Bevanda.

''Za sada ne možemo točno kazati koliki su gubici, ali sigurno su veliki. Mostar je iz godine u godinu imao sve bolju sezonu. Očekivali smo i ove godine skok, tako da je trenutno suludo govoriti o gubicima'', kažu iz ovog hotela.

Napominju da još nisu otpuštali radnike i da se nadaju nekome čudu.

''Otkaze nismo uručivali i nadamo se da nećemo morati. Ne radi se ovdje više samo o financijskim gubicima nego i o emocionalnim. Kad smo zatvarali hotel bilo je jako teško, ta neizvjesnost hoćemo li se opet vidjeti''', navode iz ovog hotela.

Čekanje otkaza

Djelatnica Hotela Bristol govori da je sezona i kod njih propala te da su otkazane sve rezervacije.

''Hotel je zatvoren i poslani smo kući. Još uvijek nema otkaza. Ali hotel koji ne radi morat će do toga dovesti'', govori.

Zatvoren je i Hotel Hercegovina.

 ''Sve je zatvoreno, i hotel i restoran. Sezona je za ovu godinu propala, nemamo gostiju'', govore.

Mostar je, prema riječima hotelijera, ovu turističku sezonu izgubio. Tko, kada i kako će spasiti komadiće turizma u gradu na Neretvi - ostaje na 'pametnim glavama' u našim institucijama da smisle.

Kopirati
Drag cursor here to close