Vozačica bagera

Mostarka Šejla Maksumić ruši sve predrasude i radi posao koji voli

Kabina bagera ili kamiona godinama je ured 33-godišnje Šejle i u tome više ne vidi ništa neobično. Uz oca bageristu vremenom je zavoljela ovaj posao.
Gospodarstvo / Posao | 07. 02. 2021. u 09:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U svijetu u kojem se zanimanja još dijele na ona za muškarce i žene, jedna žena ruši predrasude. Njezin posao ponekad zahtijeva snagu, radni kombinezon i rad u svim vremenskim uvjetima. Na svom radnom mjestu okružena je muškarcima. Mostarka Šejla Maksumić je jedina vozačica bagera u BiH.

Kabina bagera ili kamiona godinama je ured 33-godišnje Šejle i u tome više ne vidi ništa neobično. Uz oca bageristu vremenom je zavoljela ovaj posao.

Danas je na radilištu jedina žena i radi sve za bageriste predviđene poslove. Nije lako, kaže, ali upravo to je ono što joj ovaj posao čini zanimljivim.

„Ako je kiša, a nekome se žuri - moraš otići. Onda si prljav od blata, kolomasti, nafte - pravi muški posao. Ispočetka mi je bilo malo nezgodno, stalno si okružen muškarcima - nemam ja problem s tim, već vidiš da te gledaju malo drugačije. A sad - sad sam muško među njima“, priča nam ona.

Ni klijenti ne kriju iznenađenje kada na dogovorenom gradilištu za upravljačem teških strojeva ugledaju ženu – pa onda zovu njenog oca Senad da ga pitaju kad će doći. Pa se iznenade kad vide da ona počne pripremati bager za rad – što nije jednostavan posao.

Na majku su ponosna i njezina tri sina. Najmlađi, kaže ona, već zna što želi biti kad odraste: „Ovi stariji nisu nešto zainteresirani, ali im je drago da im je mama bagerist“.

I njoj je drago, jer radi posao koji voli, a to je u konačnici i najvažnije.

Pogledajte u priligu Federalne tv.

 

Kopirati
Drag cursor here to close