Sastanak sindikata

Mostar: Suradnja sindikata i institucija - bolja zaštita prava radnika

Sastancima su prisustvovali sindikati i nadležne institucije iz županija HBŽ, ŽZH i HNŽ, kao i lokalni mediji.
Gospodarstvo / Posao | 31. 05. 2018. u 13:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centar za građansku suradnju Livno je, protekli tjedan, organizirao je tri županijska sastanka u okviru Koalicije za bolju zaštitu radničkih prava na temu: “Suradnja sindikata i institucija- bolja zaštita prava radnika“.

Sastancima su prisustvovali sindikati i nadležne institucije iz županija HBŽ, ŽZH i HNŽ, kao i lokalni mediji, priopćeno je.

Uvodničarka na sastancima bila je Vesna Ćorluka iz Neovisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama ŽZH, koja je sa sudionicima podijelila iskustva o suradnji sindikata sa institucijama i poslodavcima, kao  i praktične primjere uspostave socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja iz perspektive sindikata. Na kršenja prava radnika treba reagirati i glasno upirati na problematične točke!

Također, dotaknula se teme važnosti osnivanja Ekonomsko/gospodarsko socijalnog vijeća, Mirovnog vijeća,  formiranja Sindikata u privatnom sektoru i udruga poslodavca na županijskoj razini, što se u kasnijem razgovoru sa sudionicima pokazao kao jedan od ključnih probleme, s obzirom da na razini navedenih županija isti nisu uspostavljeni što otežava rad, ali i uspostavu socijalnog dijalog sindikata i poslodavaca. Kako su naveli predstavnici sindikata, formiranjem Ekonomsko/gospodarsko socijalnog vijeća, Mirovnih vijeća i udruženja poslodavaca omogućio bi sindikatima i radnicima sudjelovanje u većem opsegu te kreiranje  prioriteta u ostvarivanju radničkih prava., priopćeno je.

Sudionici ispred resornih institucija istaknuli su problematiku nepovezanosti službi i institucija, odnosno poteškoće u komunikaciji i razmjeni  informacija, što često za rezultat ima neblagovremenu reakciju, posebno u slučajevima rada na crno. Međutim, ono što je važno naglasiti jeste da su institucije i sindikati identificirali probleme, ali i ponudili zajedničke preporuke za poboljšanje daljnjeg rada. Kao ključne komponente naveli su:

 - potrebu za uspostavljanjem županijskih Mirovnih vijeća, Ekonomsko/gospodarsko socijalnih vijeća kao i udruženja poslodavac,

- insistiranje na provođenju zakona, ali i pokretanju inicijativa za  izmjene i dopune zakona koji su se u praksi  pokazali nefunkcionalnima,

- uspostavljanje bolje suradnje sindikata i institucija, ali i poboljšanje suradnje između sindikata, te uspostavljanje sistema bolje razmjene informacija i  koordinacije aktivnosti.

Sastanci su se održali uz financijsku podršku  Međunarodnog  Olof Palme Centra.

Kopirati
Drag cursor here to close