Radionica

Mostar: Studenti učili kako pokrenuti vlastiti posao

Počela dvodnevna radionica 'Poduzetništvo i socijalno poduzetništvo...'
Gospodarstvo / Posao | 21. 12. 2017. u 16:41 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je u četvrtak počela dvodnevna radionica pod nazivom "Poduzetništvo i socijalno poduzetništvo", na kojoj sudjeluje 70 studenata iz šest bh. gradova -  Bihaća, Pala, Tuzle, Zenice, Banja Luke i Mostara.

Kako je rečeno na radionici, riječ je o mladima koji su aktivni i imaju potencijal iz oblasti informacijskih tehnologija, inženjerstva i ekonomije, a koji bi mogli u budućnosti pokrenuti svoj biznis ili neke pozitivne procese u društvu.

''Studenti će kroz predstavljanje konkretnih primjera iz poduzetničkog sektora, socijalnog poduzetništva i aktivizma dobiti potrebne informacije o tome kako pokrenuti vlastiti biznis u BiH; kako poslovati a ne bankrotirati; koje su procedure i realne mogućnosti za pokretanje startupa; koje su realne mogućnosti za socijalno poduzetništvo u BiH i kako kroz aktvizam i volontiranje sakupiti potrebno iskustvo za daljnji napredak u poslovnom i društvenom životu'', kazala je poduzetnica i aktivistica Amna Popovac.

Po njezinim riječima, mladima će se na radionici preporučiti da pokrenu posao u oblasti servisa i informacijskih tehnologija.

''Servisi se odnose na servisnu uslugu starijim osobama i nemoćnima, a informatika bi se trebala bazirati na pomoć mladim generacijama kako da se što prije uključile u 21. stoljeće jer naše obrazovanje formalno'', objasnila je Popovac.

Ocijenila je kako će za desetak godina veliki teret društvu predstavljati osobe koje će imati pedeset godina i pola godine staža.

Karsten Dummel, direktor Fondacije Konrad Adenauer u BiH, koja je organizator radionice, a prisutna je na području BiH već 21. godinu, ističe kako već desetljećima i prije nego je BiH postala samostalna država, sama kreativnost i poduzetništvo nisu bile središnje teme i nije ih se obrađivalo u školama, te kako se sada to znanje mora nadopunjavati.  

Podsjetio je kako politika može samu sebe stavljati na središnje mjesto, ali kako slikovito, može biti samo "karoserija" u vozilu dok je "motor" jednog društva uvijek ekonomija i gospodarstvo.

Sandra Janković s Filozofskoga fakulteta u Banjoj Luci i Emil Pajazetović s Ekonomskoga fakulteta u Bihaću ocijenili su kako bi primarna zadaća društva trebala biti organiziranje ovakvih radionica jer mladi nisu dovoljno informirani o mogućnostima i načinima zapošljavanja.  

Uz direktora Fondacije Konrad Adenauer u BiH Karstena Dummala i poduzetnice i aktivistice  Amne Popovac, izlagači na radionici su Meliha Gekić Lerić, voditeljica Poslovnog inkubatora Intera Tehnološki Park, Vladimir Ćorić, vođa projekta Socijalnog poduzetništva OKC Abrašević, te Kristian Marić, predsjednik Online Servisa Student.

Na radionici će se predstaviti i studenti Ekonomskog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru i Univerziteta u Bihaću s uspješnim projektima na kojima su radili tijekom godine.

Kopirati
Drag cursor here to close