Tržšte nekretnina

Mostar: Većinom se prodaju stanovi onih koji odlaze

Stanove u Mostaru većinom prodaju građani koji iseljavaju iz naše zemlje, rekao je u izjavi za FENU Franjo Sivrić, vlasnik Agencije za prodaju nekretnina u Mostaru.
Gospodarstvo / Posao | 16. 11. 2021. u 10:54 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Teško je danas u Mostaru, ali i Bosni i Hercgovini uopće kupiti stan, bilo to u novogradnji ili stanogradnji. Izgradnje su sve rjeđe, a ukoliko na ponudi postoje stanovi za prodaju, cijene im rastu iz dana u dan.

Stanove u Mostaru većinom prodaju građani koji iseljavaju iz naše zemlje, rekao je u izjavi za FENU Franjo Sivrić, vlasnik Agencije za prodaju nekretnina u Mostaru kazavši kako se u zadnjih godinu dana u Mostaru ne grade nove zgrade te je dodao da na to utječe razni splet okolnosti.

''Vjerojatno je bilo promašaja u nekim arhitektonskim i urbanističkim uvjetima gdje se nekad nešto pogriješilo, što je utjecalo na to da se stvori negativan odnos prema kompletnoj izgradnji u Mostaru, a što nije dobro za ovaj grad jer se Mostar želi razvijati, trebaju mu novi stanovi i trebaju mu novi ljudi'', kazao je Sivrić naglasivši kako će slabija izgradnja novih zgrada utjecati na povećanje cijena rabljenih stanova.

Sivrić dodaje kako građanima trebaju stanovi jer uvijek netko kupuje, netko gradi obitelj, dok netko dolazi živjeti u grad, ali podsjeća da je stan teško naći, a pri tome su cijene svakim danom veće.

''Nije to karakteristika isključivo za Mostar ili BiH. To je u posljednje vrijeme karakteristično za cijeli svijet. Na visoke cijene utjecalo je i poskupljenje materijala'', kazao je Sivrić i dodao kako su cijene određenog građevinskog materijala narasle i za 300 posto.

''Cijena četvornog metra u novogradnji, ako uopće danas ima takvih stanova na mostarskom tržištu, kreće se od 2300 do 3000 maraka. Cijena od 3000 maraka po četvornom metru uglavnom se odnosi na stanove koji su u projektnoj dokumentaciji i kojih još uvijek nema na tržištu, ali očigledno da će cijene biti tolike'', naglasio je Sivrić.

Dodaje kako su cijene stanova u starogradnji znatno porasle u odnosu na ranije.

''Nekada smo polovne stanove mogli kupiti za 1500 maraka po četvornom metru. Danas je to skoro pa nemoguće jer cijene se kreću uglavnom od 2000 maraka po četvornom metru i više'', kaže vlasnik Agencije.

Građani radije kupuju stan u novogradnji, smatra Sivrić jer, kako kaže, živimo u vremenu kada su kamatne stope najniže do sada. Dodaje kako građani na takav način čuvaju i ulažu novac jer štednja u banci se, smatra, više ne isplati.

''Nije da banka ne daje kamatu ukoliko štedite, nego vam još naplaćuje to što vam čuva novac, a to se ne isplati. Bolje je investirati u bilo što, nego držati novac na banci. Štednje će biti sve manje ako se nastavi ovakva bankarska i financijska politika'', navodi Sivrić.

Također naglašava kako građani žele kupiti nov stan jer u njega ne trebaju ulagati kao u stanove starogradnje.

''Građani vole novogradnju jer je u njoj sve novo. Nov stan i nov zajednički prostor privlače kupce, kao i eksterijer koji je, kada je nov, uvijek izvrstan. Imate stanova u starogradnji koji su perfektni, ali dok dođete do stana uočite sve katastrofe, kao što je stari neočuvani lift za kojega se plašite hoće li vas dovesti do stana'', kaže Sivrić.

Podsjetio je kako su Zakonom predviđene pričuve kojima bi se plaćala zajednička potrošnja u zgradama, ali kaže da u Mostaru takav vid funkcioniranja još nije formiran, stoga je, navodi Sivrić, starogradnja uglavnom neodržavana i kupcima nepoželjna, dok bi radije kupili nov stan, ali danas je takvih u Mostaru sve manje.

Kopirati
Drag cursor here to close