Veliki problem

Mostar: Milijun turista dođe u grad, ali rijetki ostaju

Gospodarstvo / Posao | 18. 06. 2016. u 09:26 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstojeća ljetna sezona u Mostaru i cijeloj Hercegovini, koji su bogati kako kulturno-povijesnim tako i vjerskim spomenicima, mogla bi biti rekordna. Iz godine u godinu povećava se broj turista, ali ne i noćenja u ovom gradu na Neretvi.

Andrija Krešić, predsjednik Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskoj županiji, u razgovoru za agenciju Anadoliju istaknuo je da je, prema njihovim saznanjima i pokazateljima, koji su više iz razgovora, pošto točnih podataka nema, predsezona nešto bolja u odnosu na isti period prošle godine.

"Dakle, riječ je o situaciji u Mostaru i Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Kako se u Mostaru bilježi to nekakvo povećanje tako isto u cijeloj županiji. Očekivanja su da bi i predstojeća sezona mogla biti jedna od najboljih kada je u pitanju broj dolazaka odnosno noćenja", ispričao je Krešić.

Ovi podaci temelje se na razgovorima sa osobama koje posluju sa agencijama i hotelima.

"Oni su presretni i prezadovoljni s bookingom koji imaju do sada. Sada se samo to treba ostvariti, ali to ponekad ne ovisi od nas kao turističkih djelatnika nego uglavnom od vremena jer je ono najvažniji faktor u turizmu. Najave su dobre za ovu sezonu, kada je vrijeme u pitanju, tako da mislimo da tu neće biti nekih promjena", istakao je Krešić.

U Turističkoj zajednici i oni koji se bave turizmom nadaju se i očekuju da bi ova sezona mogla biti rekordna.

"Ovo vrijedi i za županiju, i za Mostar. Prema našim saznanjima u protekloj godini Mostar je posjetilo između 850.000 i milijun gostiju. Nažalost, najviše ih je samo posjetilo jer se u Mostar još uvijek dolazi na par sati, obiđu se neke znamenitosti i ide se dalje. Dakle, možemo reći da su gosti u prolazu što nije dobro. Na to često ukazujemo, ali teško je to promijeniti", pojasnio je Krešić.

Prema njegovim riječima, činjenica je da se povećava broj noćenja u Mostaru iz godine u godinu. Međutim, upozorava da je ovo procjena jer točnih pokazatelja nema nitko zbog toga što sustav prijave i odjave gostiju ne funkcionira.

Govoreći o gostima koji su najčešći kako u Mostaru tako i u cijeloj županiji, Krešić je kazao da su sve destinacije uvezane tako da isti gosti dolaze i u Mostar i u Međugorje.

"Još uvijek najviše ima Talijana mada u zadnjih par godina broj gostiju iz Italije se smanjivao. U posljednje vrijeme se bilježi trend porasta poljskih gostiju. I to je isto povezano za Međugorjem, vjerskim turizmom, pa onda se posjeti i Mostar i Neum. Ta jedna tura se koristi pa se posjeti cijela Hercegovina", pojasnio je Krešić.

Dobro su zastupljene i ostale europske zemlje.

"U predsezoni na području županije, pogotovo u Neumu, imamo neke grupe Francuza. U zadnjih par godina prisutan je i trend porasta gostiju iz azijskih zemalja, dakle, Kina, Japan, Koreja ali su i ti gosti zasad samo u prolazu. Idu na neka druga mjesta gdje ostvaruju noćenja", poručio je Krešić.

Istakao je da se ova županija može pohvaliti time da se na njegovom području mogu upražnjavati sve vrste turizma, od mora pa do Ivan planine...

"Pa i kulturno-povijesni turizam. Nema mjesta u županiji da nema neki kulturno-povijesni spomenik. Sve to privlači goste. Uz to i gostoprimstvo ljudi, gastro ponuda i vina po kojem je Hercegovina poznata. Cilj nam je da imamo što više gostiju koji će se vraćati na ove prostore", dodao je Krešić.

Kopirati
Drag cursor here to close