Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti BiH

''Političari, krajnje je vrijeme da počnete brinuti o radnicima!''

''Pokucat ćemo na vrata svih političkih stranaka u BiH!'', poručeno je.
Gospodarstvo / Posao | 11. 06. 2020. u 12:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Svjesni smo da i pored toga što je naš osnovni princip ostati neovisni od političkih utjecaja stranaka, moramo ostvariti dijalog sa njima jer promjene koje želimo osigurati za radnike i radnice u ovom sektoru nemoguće je sprovesti bez jasne političke volje. U našim dosadašnjim kontaktima predstavnici pojedinih stranaka su odgovarali na naše pozive za suradnju, ali se u tom smislu nije otišlo dalje od deklarativne podrške i generalne spremnosti na razgovor bez konkretnih inicijativa. Sada želimo jasno istaći sve one koji su spremni interese i prava radnika kontinuirano uključiti u svoje istupe, prijedloge i na taj način odati zasluženo priznanje svima onima koji svoju egzistenciju ostvaruju u ovom najdinamičnijem sektoru'', naglašava Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH.

U nastojanju da pokrene socijalni dijalog sa svim relevantnim institucijama u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, STBiH kreće u još jaču i progresivniju borbu, sa ciljem da se zaštite prava radnika i depolitizira svaki oblik kršenja radničkih prava. U toj borbi, STBiH inzistira na stvarnim i učinkovitim rješenjima, sigurnom radu, zaštiti prava svih radnica i radnika, bezbijedan i bolje plaćen posao, slobodnom danu za praznike, jednostavno radu dostojnom čovjeka.

''Pokucat ćemo na vrata svih političkih stranaka u BiH! Sa nekima od njih smo obavili sastanke na kojima smo uspjeli dogovoriti suradnju kroz upućivanje inicijativa na federalnom parlamentu, zahtijevali smo daleko progresivniju uključenost i socijalni dijalog, involviranost i pritisak javnosti u zagovaranju osnovnih prava radnika i radnica trgovine i uslužnih djelatnosti. Skrenuli smo im pažnju da našu šutnju i podređenost bilo koje vrste, bilo kome od njih, ne mogu kupiti ni na koji način, da smo jedan od rijetkih sindikata u zemlji koji nije ispolitiziran, ali da ćemo javno pohvaliti i u našim obraćanjima javnosti isticati svaku njihovu inicijativu i svaku vrstu pomoći, bilo kojoj stranci pripadali. Imamo još posla, trebamo se sastati sa svim predstavnicima političkih stranaka, svima ćemo dati priliku da jasno i konkretno pokažu jesu li i koliko spremni početi konačno raditi za radnike i radnice u realnom sektoru koji je nositelj BH ekonomije i uvjet za održiv sustav'', dodaje Beširović.

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH u suradnji sa Samostalnim sindikatom šumarstva, prerade drveta i papira BiH 30. lipnja organizira event pod nazivom ''Ko se u politici brine za radnike'', na kojeg će pozvati i poslodavce, nevladine i međunarodne organizacije, ekonomske stručnjake, predstavnike ambasada i medije.

Na ovaj način, oba sindikata žele skrenuti pažnju javnosti na uvjete u kojima radi njihovo članstvo, da su svojoj borbi za njihova prava usamljeni i da im je potrebna podrška najviše onih koji predlažu i usvajaju zakone, ali i razumijevanje poslodavaca, kao i svih onih koji na bilo koji način mogu osigurati bolje uvjete rada i zadržati naše građane u ovoj zemlji.

Kopirati
Drag cursor here to close