Mersiha Beširović

Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti: Narušavanje prava radnika u privatnom sektoru

''Naime, 90% radnika u trgovini nije organizirano u sindikat, ne zato sto ne žele, nego zato što svi zahtjevi STBiH za dozvolom za organizovanje ostaju bez odgovora.''
Gospodarstvo / Posao | 27. 07. 2020. u 19:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zloupotrebe i neprihvatljivo ponašanje jednog broja nazoviposlodavaca, zbog zaštite njihovih neprincipijelnih interesa, ne mogu biti dobri argumenti za odbijanje zakona. Radi se o čistom populizmu i politikantstvu.''

''Ovim dijelom priopćenja Udruženje poslodavaca Federacije BiH pokušava da opravdaprijedlog izmjena i dopuna Zakona o radu i uvjeri izabrane zastupnike da ga podrže. Izmjenama i dopunama dalje se derogiraju prije svega prava radnika u privatnom sektoru, koji su na najvećemudaru pandemije. Pritom poslodavci zanemaruju da to neprihvatljivo ponašanje je itekako prihvatljivo među članicama UP FBiH. Naime, 90% radnika u trgovini nije organizirano u sindikat, ne zato sto ne žele, nego zato što svi zahtjevi STBiH za dozvolom za organizovanje ostaju bez odgovora'', izjavila je Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata trgovina i uslužnih djelatnosti u BiH.

Radnici u trgovini ostali su početkom godine i bez Kolektivnog ugovora, a pregovori o produženju istog nisu započeli i pored naših stalnih zahtjeva.Ipak, ako je Udruženju poslodavaca vjerovati, plaću će radnik dobijati ''dok sjedi kući dobivati po Kolektivnom ugovoru''. Dakle, istomonom o radnicima u trgovini za koji pregovori još nisu ni počeli, a očigledno niti nemaju takvu namjeru, poručuje. 

''Zastupnike i zastupnice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH koje Udruženje poslodavaca FBiH poziva da usvoje izmjene Zakona o radu podsjećamo na obećanja koja su dali da će konačno interese radnika u privatnom sektoru staviti kao prioritetne.

U srijedu, 29. srpnja na online eventu koji organiziramo u suradnji sa Samostalnim sindikatom šumarstva, prerade drveta i papira BiH, svakog političara ćemo pojedinačno pitati na koji način su počeli s brigom o radnicima. Radnici će stvarnu brigu itekako znati prepoznati!'', poručeno je u priopćenju. 

Kopirati
Drag cursor here to close