Prepucavanja

Međunarodni sindikati pozvali Vladu FBiH da poštuje samostalnost Sindikata

U ovom pismu, kako se navodi, MKS traži od Vlade FBiH da poštuje potpunu neovisnost i samostalnost Sindikata kao socijalnog partnera kada je riječ o izboru članova delegacije u ESV-u FBiH.
Gospodarstvo / Posao | 15. 03. 2018. u 10:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH priopćeno je da je generalni tajnik Međunarodne konfederacije sindikata uputio pismo Vladi FBiH nakon  pritužbe  Sindikata da Vlada  "blokira rad ESV-a FBiH, a sve sa ciljem direktnog utjecaja na izbor rukovodstva SSSBiH.

U ovom pismu, kako se navodi,  MKS traži  od Vlade FBiH da poštuje potpunu neovisnost i samostalnost Sindikata kao socijalnog partnera kada je riječ o izboru članova delegacije u ESV-u FBiH.

''Obraćamo vam se kako bismo izrazili duboku zabrinutost zbog informacije koju smo dobili od jedne naše članice iz Bosne i Hercegovine, a koja se tiče višemjesečnog zastoja u socijalnom dijalogu i prekida rada Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine, iako ne postoje opravdani razlozi za ovaj zastoj i prekid.

Naime, obaviješteni smo da je Vlada FBiH dopisom od 7. ožujka 2018. godine informirala ESV za teritoriju Federacije BiH da nisu ispunjeni uslovi za odžavanje sjednice ESV-a, čime se direktno umiješala i zaustavila funkcioniranje socijalnog dijaloga u vezi sa veoma važnim pitanjima za radnike i građane Federacije BiH'', kaže se, između ostalog,  u pismu koje potpisuje generalni tajnik Sharan Burrow.                                                

Dalje se ističe  kako je očigledno da prvi korak predstavlja obnavljanje socijalnog dijaloga primjenom Sporazuma o uspostavljanju ESV-a za teritoriju Federacije BiH, koji predstavlja institucionalni okvir za tripartitni socijalni dijalog u kojem socijalni partneri samostalno odlučuju o svojim članovima u ESV-u.

''Čvrsto vjerujemo da je u najboljem interesu za sve socijalne partnere izbjegavanje nepotrebnih tenzija i sukoba u društv'',- kaže se na kraju  pisma generalnog sekretara MKS.

Kopirati
Drag cursor here to close