Google, Amazon, Facebook...

Macron i Trump blizu sporazuma oko operezivanja velikih internetskih kompanija

Prema zakonu, internetski divovi će plaćati tri posto poreza na dohodak koji primaju u Francuskoj.
Gospodarstvo / Posao | 21. 01. 2020. u 08:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron izjavio je kako će s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom raditi na sporazumu oko poreza koji Francuska već uvela velikim internetskim kompanijama poput Googlea, Amazona i Facebooka, a u vezi prometom koji pomenute kompanije ostvaruju u Francuskoj, javlja Anadolija.

Macron je na svom profilu na društvenoj mreži napisao da je sinoć imao "sjajan" telefonski poziv s Trumpom.

Istaknuo je da će zajedno raditi na sporazumu o oporezivanju velikih internetskih kompanija kako bi se spriječio rast carina.

Francuski mediji navode da će dvojica lidera postići kompromis do kraja godine u okviru Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) u Parizu.

Očekuje se da će se francuski ministar ekonomije Bruno Le Maire, u srijedu, sastati s američkim kolegom Stevenom Mnuchinom na 50. Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u švicarskom Davosu.

Nacionalni parlament Francuske je 11. jula 2019. godine donio zakon koji predviđa oporezivanje velikih internetskih kompanija poput Applea, Facebooka, Googlea i Amazona.

Prema zakonu, internetski divovi će plaćati tri posto poreza na dohodak koji primaju u Francuskoj.

Porez će se primjenjivati na kompanije sa globalnim prometom od 750 milijuna eura i prometom od 25 milijuna eura u Francuskoj.

Francuske će samo od ovog poreza u ovoj godini inkasirati 430 miljuna eura, a u sljedećoj oko 650 milijuna eura.

Kopirati
Drag cursor here to close