Mi smo na čekanju

Liječnici HNŽ nisu u štrajku, ili jesu?!

Predstavnici Sindikata jučer su bili na sastanku sa premijerom županije Nevenkom Hercegom, a navodno su bili blizu dogovora.
Gospodarstvo / Posao | 23. 05. 2018. u 10:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Liječnici i stomatolozi u Hercegovačko-neretvanskoj županiji trebali su jutros stupiti u generalni štrajk, kako su ranije najavili, ali su u tijeku intenzivni razgovori Sindikata sa županijskom Vladom i radi se na pronalaženju rješenja.

Predstavnici Sindikata jučer su bili na sastanku sa premijerom županije Nevenkom Hercegom, a navodno su bili blizu dogovora.

Sindikat će tijekom dana dati Vladi konačan prijedlog kolektivnog ugovora, a nakon što se Vlada izjasni o njemu, bit će donesena konačna odluka o generalnom štrajku.

Iz Sindikata ne žele davati više informacija, navodeći da će oko 12.30 sati imati informacije za javnost.

Inače, Sindikat je u prošlom tjednu objavio kako su pregovori propali, optužujući Vladu da su uslijed pregovora medijima dali podatke i iznose iz kolektivnog ugovora. U međuvremenu, Vlada HNŽ-a je objavila priopćenje kako je današnjim danom isteklo predviđeno vrijeme za pregovore između Strukovnog sindikata liječnika medicine i stomatologije u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i Pregovaračkog tima Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, ali nije postignut dogovor oko prava i obveza poslodavaca i radnika iz djelatnosti liječnika medicine i stomatologije na području HNŽ.

''Kroz pregovarački proces jasno je ukazano kako financijske mogućnosti zdravstvenog sustava u HNŽ ne mogu podnijeti dodatnih 50 milijuna KM koliko iznose zahtjevi sindikata. Stoga je Pregovarački tim ponudio prijedlog Kolektivnog ugovora u kojem se satnica s dosadašnjih 2,00 KM povećava na 2,30 KM, a koeficijenti za 0,60 KM linearno za zanimanja liječnika medicine i stomatologije. Sukladno tomu, povećanje osnovne plaće za liječnika specijalistu iznosilo bi 31% tako da bi ona porasla za 415 KM. Budući da na osnovnu plaću idu i povećanja temeljem minulog rada, dežurstva, znanstvenog stupnja, pripravnosti, kao i za posebne uvjete rada koji se povećavaju povećavanjem satnice, plaća za liječnika specijalistu, koji ima uvećanu plaću temeljem narečenog, porasla bi za ukupno 705 KM'', napisala je Vlada u svom priopćenju, gdje se navodi kako je evidentno da se radi o značajnom povećanju plaće čime se želi, osim poboljšanja materijalnog statusa liječnika medicine i stomatologije, povećati razina kvalitete zdravstvene skrbi, te sačuvati financijska održivost zdravstvenog sustava u HNŽ. '
Kopirati
Drag cursor here to close