Žele novi zakon

Liječnici u Federaciji: Svaki divljak može ugroziti našu sigurnost, tražimo status službene osobe

Najava skupova solidarnosti članova Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH
Gospodarstvo / Posao | 17. 12. 2018. u 07:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dana 17. 12. 2018. (ponedjeljak) održat će se polusatni skup podrške u svim zdravstvenim ustanovama na području FBiH u znak podrške svim našim članovima koji su prethodnih dana bili žrtve verbalnog ili fizičkog napada od strane različitih osoba.

''Naime, u prethodnom period smo svjedoci učestalih napada na doktore, što je kulminiralo dešavanjima u Širokom Brijegu i Zenici. Ovo je ko zna koji napad na doktore, ali i sve zdravstvene radnike u BiH. Svjedoci smo tome svakodnevno i ne vidimo da takvi događaji postaju rjeđi, naprotiv. Mi najbolje znamo kako je raditi u takvim uslovima, u uslovima gdje svaki nasilnik prolazi nekažnjeno i gdje vam svaki divljak može ugroziti fizičku sigurnost u trenucima dok spašavate život nekome drugom'', navode iz Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

Mišljenja su da je krajnje vrijeme da se učini odlučujući iskorak kada je u pitanju zaštita doktora na radnim mjestima.

Federalni sindikat doktora medicine i stomatologije je pripremio prijedlog zakonskih izmjena kojima će se omogućiti da doktori, dok su na radnom mjestu, imaju status službene osobe, te da se svaki napad na njih, bilo verbalni ili fizički, tretira kao kazneno djelo. To će omogućiti da krivci ne prođu nekažnjeno.

''Sljedećih dana ćemo spram Federalnog parlamenta uputiti prijedlog zakonskih izmjena kako bi se ovo pitanje definitivno uredilo. Očekujemo da Federalni parlament u najskorijem roku riješi ovo pitanje i time pokaže da li stoji na stanovištu zaštite doktora ili su im bitnije sasvim druge, samo njima poznate, stvari'', priopćio je Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close