Sindikat na sindikat

Liječnici reagirali na prosvjed u Mostaru

Dodaje se kako je Masatović ''zaboravio da je prošle godine dobio već povećanje čak i do 50% za neke članove svoga sindikata''.
Gospodarstvo / Posao | 13. 11. 2019. u 14:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je u srijedu organiziran štrajk upozorenja zaposlenika SKB Mostar jer Vlada HNŽ nije prihvatila prijedlog novog kolektivnog ugovora, stigao je odgovor Sindikata doktora na prozivke predsjednika Nezavisnog sindikata uposlenih u zdravstvu SKB Mostar Josipa Masatovića.

Kako navodi Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije u HNŽ, Masatović temelji svoje zahtjeve za povećanjem plaća na argumentu plaća liječnika.

''Izjave gosp. Masatovića su nešto na što nećemo šutjeti. Danas mu je glavni argument za povećanje plaća bilo to šta su doktori dobili prije više od godinu dana, a podaci koje iznosi su samo djelomično istiniti. Doktori su dobili povećanje plaća koje je trenutno oko 40% u odnosu na one koje su bile prije nekoliko godina. Istina je da će one biti veće za još 7% iduće godine, ali to ne smije biti argument za današnji štrajk. Gosp. Masatović iza sebe ima 1400 članova svoga sindikata, a podršku mu daje još 1500 članova sindikata iz drugih ustanova i argument za povišice treba biti vrijednost rada ljudi koji mu vjeruju, a ne plaće doktora koji nisu ni članovi njegovog Sindikata'', navodi se u reagiranju.

Dodaje se kako je Masatović ''zaboravio da je prošle godine dobio već povećanje čak i do 50% za neke članove svoga sindikata''.

''Najveće povećanje tada za doktore je bilo 35%. Također želimo istaknuti da je Nezavisni sindikat ostalih uposlenih u zdravstvu prije godinu i pol od Vlade dobio odmah u cijelosti zahtjev za povećanjem koeficijenta, a doktori su svoj zahtjev podijelili na tri godine. Netko tko je svoj puni zahtjev ostvario odjednom se sada buni što mi nakon godinu dana dobivamo tek drugi dio našeg zahtijevanog koeficijenta. Doktori ni sada nisu postavili pitanje zašto ostali uposleni ne sačekaju još dvije godine za dalje zahtjeve, jer toliko i mi čekamo. Dobili su odmah sve što su tražili, a sada traže više pozivajući se na nas'', poručuje ovaj sindikat i navodi kako se sindikalna borba ne vodi na ovaj način.

''Vaše nezadovoljstvo zbog manjeg povećanja koeficijenta u odnosu na nas potražite kod onih koji su tada pisali prijedlog kolektivnog ugovora, u vašem vodstvu. Vlada vam je taj zahtjev koji ste imali ispunila u cijelosti, nama nije još, ali hoće i to što smo mi pristali na etapno povećanje vama nije argument za borbu. Procentualno su pojedini vaši članovi dobili više od doktora, a sada tražite još. Sretno vam bilo!'', navodi ovaj Upravni odbor i članstvo SSDMISUHNŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close