Nenormalno?

Liječnici ispred SKB Mostar: 'Tražimo samo da pregovaramo u svoje ime'

''Tražimo samo da sami sebe zastupamo i sami pregovaramo u svoje ime, ako je to nenormalno onda smo svi mi ludi.''
Gospodarstvo / Posao | 23. 09. 2019. u 09:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Liječnici i stomatolozi zaposleni u zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH danas su održali polusatni štrajk upozorenja, jer još nije riješen problem reprezentativnosti njihovog strukovnog sindikata.

''Okupili smo se na istom na kojem smo bili prije tri i pol tjedna. Tada smo zahtjevali poštivanje Kolektivnog ugovora koji se nije samo u našoj bolnici poštovao. Na tom planu postoje određeni pomaci tako da je ovo štrajk upozorenja da se nastavi poštovati Kolektivni ugovor'', rekao je to dr. Mateo Perić ispred Sveučilišne Kliničke Bolnice Mostar.

Naglasio je kako po pitanju Kolektivnog ugovora postoje određeni koraci u pregovorima te da će u utorak 24. rujna na generalnoj skupštini biti riječ o daljnjim planovima koje će poduzeti. Naglasak su ovaj put liječnici stavili na pitanje reprezentativnosti sindikata.

Video: Liječnici traže reprezentativnost sindikata

''Tražimo samo da sami sebe zastupamo i sami pregovaramo u svoje ime, ako je to nenormalno onda smo svi mi ludi. Zahtjeve upućujemo Vladi FBiH, oni su ti koji trebaju odlučiti da doktori medicine i stomatologije predstavljaju sebe'', poručio je dr. Perić i dodao kako je status liječnika u ovoj županiji takav da su među najslabije plaćenima u Federaciji.

Podsjećamo, Upravni odbor Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH odluku o stupanju u štrajk 4.500 liječnika i stomatologa donio je 19. rujna.

Rješenje problema reprezentativnosti ovog saveza traženo je i na prosvjedima liječnika u svibnju, a do njega se pokušalo doći i kroz izmjene Zakona o radu. Iz Saveza ističu da je apsurd da u nekim dijelovima FBiH imaju reprezentativnost i priznati su, a u nekim kantonima nisu, pa im je onemogućeno da sudjeluju u donošenju kolektivnih ugovora o radu i kroz to da se bore za prava svojih članova.

“Neujednačene odluke sudova dovele su to toga da su federalni sindikat, kao i sindikati u Tuzlanskom i Sarajevskom kantonu izgubili reprezentativnost. Slično se kasnije desilo u Posavskom kantonu nerazumnom odlukom Vlade”, naveli su ranije iz ovog saveza.

Predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH Rifat Rijad Zaid rekao je ranije da je rješenje u zakonu o reprezentativnosti, koji je trebalo da bude donesen prije dvije godine. Prema njegovim riječima, njime bi se jasno definiralo položaj svih sindikata u FBiH, pa i sindikata koji zastupa doktore, čime bi se omogućilo doktorima da, kao i u svim drugim zemljama Europe, na zakonit i adekvatan način riješe svoj status. “U suprotnom, prijeti nam potpuni nestanak, i doktora i zdravstvenog sustava”, upozorio je Zaid.

Kopirati
Drag cursor here to close