Sindikat

Legalizira se nepotizam u Federaciji

Uredba o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru u Federaciji BiH je jedan u nizu akata Vlade Federacije BiH koji za cilj nema borbu protiv korupcije i nepotizma već ih, naprotiv, pokušava zakonski uokviriti i legalizirati
Gospodarstvo / Posao | 22. 03. 2019. u 11:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vladina Uredba o zapošljavanju u javnom sektoru institucionalizira nepotizam pri zapošljavanju, priopćio je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH). 

''Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je 19. veljače 2019. godine usvojila Uredbu o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru u Federaciji BiH koja predstavlja pokušaj legalizacije i pravnog uokvirivanja nepotizma i stranačkog zapošljavanja u javnom sektoru u Federaciji BiH. Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine u potpunosti osuđuje tekst Uredbe kojom se omogućava netransparentno ocjenjivanje kandidata, neobaveznost da najbolji kandidat s liste bude primljen u radni odnos, a ostavljena je i mogućnost da članovi komisije budu bliski prijatelji, suradnici, stranačke kolege, itd. s kandidatima'', navode iz SSSBiH.

Uredba o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru u Federaciji BiH je jedan u nizu akata Vlade Federacije BiH koji za cilj nema borbu protiv korupcije i nepotizma već ih, naprotiv, pokušava zakonski uokviriti i legalizirati, čime je odlazeća Vlada Federacije BiH pokazala da u svom mandatu nije za cilj imala da ostvari dobre rezultate, već je svoj rad fokusirala na destrukciju i ugrožavanje radnika i njihovih prava te borbu protiv vlastitih radnika i građana, smatraju u tom sindikatu.

''Mišljenja smo da jednostrano donošenje bilo kakvih uredbi od Vlade ili ministarstava, a koje se izravno ili neizravno tiču pitanja radnika i zapošljavanja, dodatno doprinosi negativnom trendu koji vlada u Federaciji BiH, a tiče se visokog stupnja nezaposlenosti i rada na crno te alarmantno velikog broja mladih i školovanih ljudi koji svakodnevno napuštaju Bosnu i Hercegovinu'', naveo je u priopćenju Savez samostalnih sindikata BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close