Snažan udarac bh. tržištu rada

Njemačka ima novi zakon: Sve što je radno sposobno otići će iz BiH

Upravo informacija da će Njemačka ukloniti prepreke za dobivanje posla u toj zemlji samo će zadati snažan udarac tržištu rada u Bosni i Hercegovini.
Gospodarstvo / Posao | 02. 10. 2018. u 16:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački koalicijski partneri postigli su dogovor o novom imigracijskom zakonu kojemu je cilj privući još školovanih radnika iz država van Europske unije, objavili su mediji.

Njemačka bilježi najvišu stopu otvorenih radnih mjesta i želi stabilizirati mirovinske fondove. Najviši postotci zaposlenosti i smanjenje nezaposlenosti su pooštrili uvjete na tržištu rada u najjačoj europskoj ekonomiji, a poslodavci se muče u pokušajima da popune skoro milijun radnih mjesta.

Ovakva situacija ograničava ekonomski rast Njemačke.

Upravo informacija da će Njemačka ukloniti prepreke za dobivanje posla u toj zemlji samo će zadati snažan udarac tržištu rada u Bosni i Hercegovini, piše Radiosarajevo.ba.

Obrazovani mladi ljudi već odlaze iz BiH i sa najavljenim olakšanjem dobivanja radne vize samo će još više povećati odseljavanja.

Mnoge firme u BiH ali i institucije naći će se pod pritiskom kako zadržati dobre i poštene radnike.

Njemačkoj treba najmanje milijun radnika i odlučila je radnu snagu potražiti na Zapadnom Balkanu.

Kako je za Radiosarajevo.ba pojasnio predsjednik Udruge za poduzetništvo i posao LiNK Mostar Tomislav Majić godinama su vlasti upozoravane da će doći do ovoga.

''Znamo da je Njemačka ovo planirala. Čim nađe poslodavca u Njemačkoj, radnik iz BiH će moći otići sa našom putovnicom i tamo se prijaviti i raditi. To je mjera koja će definitivno sve što je radno sposobno u BiH povući u Njemačku. Njima treba veoma mnogo radnika raznih profila. Naše političke strukture koje se hvale nekim velikim rezultatima u poboljšanju ekonomskog stanja zapravo pokazuju da nisu ništa uradili na reformama'', rekao je Majić.

Upozorio je da ćemo doći u tešku situaciju da ćemo morati uvoziti jeftinu radnu snagu poput izbjeglica iz Pakistana, Iraka, Sirije, koji ne mogu u zapadnoj Europi dobiti posao.

"Bit će veliki pritisak na zdravstvo, mirovinske fondove, proračun itd", objašnjava Majić.

Nedavno je Europsko vijeće za vanjske poslove (ECFR) objavilo studiju u kojoj upozoravaju da je val migracije mladih i školovanih kadrova sa Zapadnog Balkana u Njemačku rezultat upravo mjera službenog Berlina, a ne loše situacije u regiji.

Istaknuto je da lokalne vlasti u državama regije, posebno u BiH, ne mogu mnogo toga uraditi da spriječe odlazak mladih koji u Njemačkoj lakše pronalaze posao.

Kopirati
Drag cursor here to close