Zanimanja

Posao u Njemačkoj - znate li koliko se može zaraditi?

"Die Welt" sastavio je listu zanimanja koja bez stranaca nisu moguća
Gospodarstvo / Posao | 21. 01. 2019. u 10:45 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Foto: Ilustracija

 Ako u Njemačkoj želite mnogo zaraditi, najbolje ćete proći kao doktor stomatologije, gdje godišnje možete računati sa zaradom od 117.000 eura neto, dok kao liječnik možete zaraditi 78.000, a kao menadžer financijskog fonda oko 75.700.

Manje plaćena zanimanja

Ipak, veća je šansa da ćete u Njemačkoj raditi neka od najmanje plaćenih zanimanja, među kojima je posao sobarice u hotelu s godišnjom neto zaradom od 19.000 eura, dok ćete tisuću eura više zaraditi u ugostiteljstvu, pišu Nezavisne novine.

Kao frizer možete računati sa 21.000 eura, konobar 22.000 eura, a ako se zaposlite u kol-centru, možete dobiti 24.000 eura godišnje, koliko mogu zaraditi radnici na kasi ili na recepciji.

Kuhar godišnje u džep može staviti oko 25.000 eura, a kao zubni tehničar možete zaraditi oko tisuću više. Vozač kamiona, što je posebno popularno zanimanje za državljane BiH, godišnje zaradi oko 27.000 eura neto.

Smanjenje opterećenja

Saša Aćić iz Unije udruge poslodavaca RS kaže za "Nezavisne" da poslodavci od vlasti očekuju da nastave sa smanjivanjem opterećenja na rad kako bi se stvorili uvjeti da se povećaju plaće i poboljšaju uvjeti rada. Vjeruje da bi kombinacija ovih mjera mogla pomoći da se ljudi iz RS i BiH odluče da ostanu ovdje.

Govoreći o zaradama koje naši građani mogu da očekuju u Njemačkoj, Aćić je rekao da se ne treba samo fokusirati na apsolutne iznose, nego i na cijenu življenja u tim sredinama. Prema njegovim riječima, njemačka zarada od 1.200 eura neto na mjesečnom nivou ekvivalentna je neto zaradi od tisuću maraka u RS.

Budite pažljivi

"Mnogo se ovih dana govori o novom njemačkom zakonu o stranoj radnoj snazi. Mi bismo posavjetovali našim građanima da pažljivo pročitaju što im se tim zakonom nudi. Možda će doći do zaključka da stvari nisu baš onakve kakve im se često predstavljaju", zaključio je Aćić.

Također, njemački magazin "Die Welt" sastavio je listu zanimanja koja bez stranaca nisu moguća. U mesnoj industriji, kako ističu, čak 40 posto zaposlenih su stranci. U sektoru proizvodnje životnih namirnica njih 37 posto su stranci, dok je u betonskoj industriji zaposleno oko 34 posto stranaca. U sektoru čišćenja i higijene radi oko 30 oposto stranaca, koliko ih je u kulinarstvu i ugostiteljstvu. Među poljoprivrednicima 29 posto su stranci, koliko ih radi i na građevini, odnosno popularnoj "baušteli". Oko 25 posto stranaca radi u hotelijerstvu, 23 posto su skladištari, a među metalskim radnicima oko 20 posto, odnosno svaki peti je stranac.

Podaci njemačkih agencija koje se bave zapošljavanjem radnika u toj zemlji pokazuju da su najtraženija zanimanja za strance koji dolaze na rad u Njemačku IT statističar, električar i njegovatelji, a najveća šansa za dobivanje posla je u oblasti njege, gdje se do 2030. godine očekuje čak 199.000 novih radnih mjesta.

Pomama za strancima

Kolika je pomama za strancima u Njemačkoj, svjedoči podatak Saveznog zavoda za zapošljavanje iz Nürnberga, da je prošle godine u toj zemlji otvoreno čak 700.000 novih radnih mjesta od kojih su pola dobili stranci, odnosno legalno zaposleni radnici bez njemačke putovnice.

Ističu da u Njemačkoj, od ukupno 32,7 milijuna radnika, trenutno legalno radi 3,6 milijuna radnika sa stalnim socijalnim statusom bez njemačkog pasoša, od čega je dva milijuna iz zemalja članica EU, dok su ostatak državljani zemalja koje nisu u EU. Od nedržavljana EU najviše je u Njemačkoj stalno zaposlenih Turaka, oko 530.000, dok ih je sa zapadnog Balkana 271.000, a oko 200.000 zaposlenih je azilanata, najviše iz Sirije.

Što se tiče stalno zaposlenih u Njemačkoj porijeklom iz zemalja članica EU, Hrvati su sa 164.000 zaposlenih na čak četvrtom mjestu. Ispred njih su Poljaci s oko 400.000, Rumunji sa 310.000, pa Talijani sa 260.000.

A na Googleu tražimo...

Zanimljivo je da je u Google pretraživaču, kad je u pitanju posao u Njemačkoj, jedan od najčešćih pojmova koji se pretražuju "posao u Njemačkoj bez papira". Naime, ispred ovog pojma nalazi se "posao u Njemačkoj bez znanja njemačkog", i "posao u Minhenu". Osim ovih pojmova, izlistani su još "posao u Njemačkoj za EU nedržavljane", "posao u Berlinu" i "posao u Njemačkoj". Svi ovi pojmovi su na njemačkom jeziku, a za ostale jezike zavisi od lokalnih postavki Googlea.

Godišnje neto zarade (u eurima)

19.000 sobarica plus

21.000 frizer plus

22.000 konobar plus

24.000 kol-centar plus

24.000 radnici na kasi plus

24.000 recepcioner plus

25.000 kuhar plus

26.000 zubani tehničar plus

27.000 vozač kamiona plus

Kopirati
Drag cursor here to close