16 posto BDP-a

Koliko BiH košta nezaposlenost žena?

Buševac je naglasila da postoje rješenja za ovu problematiku, ali da ona zavise od firme, u kom sektoru posluje, te dodala da su prisutni i važni kulturološki i socijalni preduvjeti.
Gospodarstvo / Posao | 23. 04. 2018. u 13:41

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BiH godišnje gubi 16 posto BDP-a zbog ograničenog učešća žena na tržištu rada, dok samo trećina od ukupnog broja radno sposobnih žena u zemlji ima formalno zaposlenje, izjavila je Lada Buševac, šefica Ureda Međunarodne financijske korporacije (IFC) u BiH, člana Grupacije Svjetske banke.

Buševac je rekla kako postoje mnogi razlozi za nezaposlenost žena, kao što su nedostatak vještina, nedostatak adekvatnih radnih mjesta, ali da je to najčešće infrastruktura koja treba pomoći ženama da lakše traže i zadrže posao, navodi Srna.

Prema njezinim riječima, ženama nedostaje ona vrsta infrastrukture kojom bi im se olakšalo ispunjavanje obiteljskih obveza, među kojima je najznačajnija briga o djeci, da ne bi razmišljale da time žrtvuju želju za napretkom i razvojem karijere.

"Pokazatelji govore da se trenutno u BiH, u 60 posto slučajeva, djeca čuvaju kod kuće. Vrtića nema dovoljno ili nisu financijski dostupni, a da bi bili, potreban je posao i tako sve u krug", izjavila je Buševac novinarima u Sarajevu prije održavanja konferencije "Stvaranje boljih radnih mjesta, odgovorni poslodavci donose promjene za žene".

Naglasila je kako je pitanje brige o djeci društvena odgovornost, a ne žensko pitanje, te dodala da je u prezentaciji izvještaja na ovoj konferenciji prikazan primjer 10 firmi iz isto toliko zemalja, te da su problemi slični, bez obzira na razvijenost zemlje.

Buševac je naglasila da postoje rješenja za ovu problematiku, ali da ona zavise od firme, u kom sektoru posluje, te dodala da su prisutni i važni kulturološki i socijalni preduvjeti.

Izrazila je nadu da će se u razgovoru čuti neka od rješenja, koja će inspirirati, kako privatni, tako i javni sektor u BiH, da stvori bolje uvjete za veće zapošljavanje žena.

Kristen Newton, jedna od autorica ovog izvještaja, rekla je da je od velikog značaja da se rodna ravnopravnost ne promatra isključivo kao "žensko pitanje", već kao ključ za širi proces ekonomskog i društvenog razvoja.

"Nemogućnost korištenja kvalitetne i prihvatljive brige za djecu je i dalje najznačajnija prepreka većem učešću žena na tržištu rada, zato što uvijek, u pravilu, žene mnogo češće nose odgovornost za brigu o djeci, od muškaraca", istaknula je.

Kopirati
Drag cursor here to close