Istraživanje

Kakav je i popravlja li se položaj žena u poslovnom svijetu u BiH ?

Dočekujemo još jedan 8. ožujak uz uvijek aktuelno pitanje – kakav je i popravlja li se položaj žena u poslovnom svijetu u BiH ?
Gospodarstvo / Posao | 07. 03. 2020. u 10:08 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dočekujemo još jedan 8. ožujak uz uvijek aktuelno pitanje – kakav je i popravlja li se položaj žena u poslovnom svijetu u BiH ? Još jedan 8.ožujak uz statistike u korist muških kolega.

Istraživanje portala Posao.ba na osnovu podataka njihovog servisa Plata.ba, pokazuju da žene zaposlene u oblasti ekonomije, medicine, turizma i tekstilne industrije imaju u prosjeku i do 300 KM manju plaću u odnosu na muške kolege.

Plata.ba je servis za online istraživanje plaća u sklopu kojeg ispitanici sami unose visine plaća, zbog čega istraživanje uzima u obzir stvarne iznose plaća na bh. tržištu rada.

Na osnovu podataka spomenutog istraživanja, najviša plaća žena zaposlenih u sektoru ekonomije, bankarstva, iznosi 1.256 KM, dok je najviša plaća muškaraca 1.483 KM, a kada je u pitanju viši menadžment, žene imaju plaću 2.040 u prosjeku, a muškarci 2.368 KM.

U IT industriji prosječne plaće žena i muškaraca su skoro izjednačene, gdje žene imaju primanja 1.510, a muškarci 1.558.

Svijetli primjer gdje žene prednjače u zaradi u BiH je u oblasti farmacije, na poziciji Menadžer farmaceutskih proizvoda, pa tako maksimalna plaća menadžerica iznosi 1.662 KM, dok njihovih muških kolega 1.234 KM. Također na poziciji Direktor/ica filijale u bankarstvu, žene imaju plaću 2.013 KM, muškarci 1.918.

Analizirajući podatke ispitanika iz posljednjeg Posao.ba istraživanja ''Kakav posao želiš'', zaključeno je da je u ukupnom broju osoba koje nemaju primanja osjetno više žena. Također, mnogo više žena od muškaraca ima primanja do 800 KM.

Uspoređujući željena očekivanja visine plaće kod žena i muškaraca, žene bi većinom bile zadovoljne sa plaćom i do 400 maraka nižom od muških kolega. Međutim, razlika u odgovorima između muškaraca i žena smanjuje sa porastom očekivanih plaća, pa tako 19% žena kaže da bi bilo zadovoljno plaćom od 1.500 do 2.000 KM, odnosno 23% muškaraca. Sa plaćom većom od 2.000 KM bilo bi zadovoljno 15% žena, odnosno 18% muškaraca.

Zanimljiv podatak je svakako da su osobe koje imaju plaću veću od 2.000 KM spolno ravnopravne, s tim da je više žena koje imaju plaću veću od 2.500 KM mjesečno u odnosu na muške kolege. 

U istraživanju „Kakav posao želiš“ ispitanici su odgovarali i na pitanje bi li i zbog kojih razloga otišli iz BiH, gdje su prema odgovorima muškarci spremniji napustiti BiH nego žene. Presudni faktori za odlazak iz BiH kod žena su niska primanja i osjećaj nesigurnosti.

Uočavaju se razlike i u važnosti određenih benefita, pa su tako ženama bitniji mogućnost rada od kuće i pokriveni troškovi jaslica/vrtića, dok je muškarcima više stalo do mogućnosti korištenja automobila za osobnu svrhu te mobilnog telefona.

Podaci također pokazuju da su muškarci ohrabreniji da se upuste u samostalni posao, pa bi tako za svoju privatnu tvrtku radio svaki treći muškarac, a tek svaka peta žena.

Kopirati
Drag cursor here to close