Govor tijela

Kad tijelo (pro)govori u poslu...

Iako brojevi variraju od situacije do situacije neupitno je da je govor tijela u prenošenju poruke jako bitan. Jasnu poruku ćemo prenijeti jedino kada budemo svjesni svoga govora tijela i uspješno ga uskladimo s porukom koju želimo prenijeti.
Gospodarstvo / Posao | 10. 06. 2021. u 08:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od malih nogu i kroz cijelo školovanje nas se uči kako što bolje baratati riječima, proširiti vokabular i konstruirati rečenice na način da što jasnije i efikasnije prenesemo željenu poruku. I tijekom cijelog tog puta vrlo malo učimo o ostalim dijelovima komunikacije, što je izrazito čudno s obzirom da najnovija istraživanja pokazuju da od ukupne osobne komunikacije “licem u lice“ samo 7% otpada na riječi, 38% na tonalitet kojim se riječi izgovaraju, a ostatak, odnosno 55% otpada na govor tijela, objavio je portal Profitiraj.hr.

Iako brojevi variraju od situacije do situacije neupitno je da je govor tijela u prenošenju poruke jako bitan. Jasnu poruku ćemo prenijeti jedino kada budemo svjesni svoga govora tijela i uspješno ga uskladimo s porukom koju želimo prenijeti.

Portal Profitiraj izdvojio je 5 osnovnih razloga zbog kojih bi bilo korisno sferu govora tijela izdignuti iz nesvjesne radnje do razine svjesnosti gdje bi ih pretvorili u naviku i zatim sigurni da smo napravili pomake, mogli vratiti natrag u podsvjest.

Postanite atraktivniji

Poznata je izreka da nije bitno ono što se kaže nego kako se kaže. Uspravnije držanje, otvoreniji položaj ruku, nogu i tijela, uravnotežene i kontrolirane kretnje učinit će svaku osobu atraktivnijom. Ne samo u seksualnom smislu, nego i kada se razgovara s nekim na poslovnom sastanku ili razgovoru za posao.

Unaprijedite komunikacijske vještine

Radom na segmentu koji čini 55% komunikacije utjecat ćete i na kompletnu sliku koju ostvarujete u komunikaciji. Pravilnim govorom tijela lakše ćete prenijeti poruku i kreirati povezanost s nekim u komunikaciji, što je često preduvijet u prodajnim aktivnostima.

Povezanost emocija i govora tijela

Emocije funkcioniraju unazad. Ako ste dobro raspoloženi govor tijela će to reći kroz osmijeh na licu. No ako isforsirate osmijeh osjećat ćete se bolje, također. Ako ste tužni i slomljeni, sjedit ćete pogrbljeno. Ako sjednete pogrbljenije negativnije će te se osjećati. Uspravite se na 5 minuta dok sjedite, izbacite ramena unatrag i osjetite razliku u raspoloženju.

Uskladite komunikaciju

Ako ste na razgovoru za posao i govorite uvjerljivim i staloženim glasom, također želite da i vaš govor tijela prenese poruku da se radi o uravnoteženoj i smirenoj osobi. Usklađena verbalna komunikacija, tonalitet i govor tijela prikazuju vas kao uvjerljivu osobu a vaša poruka će biti jasna i efikasna.

Ostavite bolji prvi dojam

Svi znamo koliko je važan prvi dojam koji netko ostavi na nas i koliko je poslije potrebno da ga se promijeni. Izbjegnite tu zamku i iskoristite moć prvog dojma u vlastitu korist. Pozitivnim govorom tijela ostat ćete kod drugih osoba zapamćeni kao pozitivnija osoba.

 

Kopirati
Drag cursor here to close