IGA - Ničija briga

Još jedna propast na koju nitko ne trza

Menadžment ove agencije sada traži financijsku pomoć osnivača, države i entitetskih vlada, za dubinsku analizu kako bi bile donesene odluke o njenom budućem statusu.
Gospodarstvo / Posao | 23. 10. 2019. u 09:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvozno-kreditnoj agenciji BiH (IGA) prijeti blokada računa i kolaps zbog tužbi koje su pokrenute protiv ove državne agencije, objavio je Dnevni avaz navodeći kako je poslovanje ove agencije ograničeno narušenom međunarodnom reputacijom, a ukupne obveze su za 136.700 KM veće od kapitala.

Naime, ovi se podaci navode u šestomjesečnoj informaciji o stanju u IGA-i koju su iz ove agencije nedavno uputili u Parlamentarnu skupštinu BiH.

Pročitajte još

Menadžment ove agencije sada traži financijsku pomoć osnivača, države i entitetskih vlada, za dubinsku analizu kako bi bile  donesene odluke o njenom budućem statusu.

Problemi u IGA-i, koja daje podršku izvoznim poduzećima, nastali su nakon što su izdali jamstvo od 176 milijuna KM poduzeću „Unis – fabrika cijevi“ Derventa, navodi Avaz.

Time se bavila i posebno istražno povjerenstvo Zastupničkog doma Parlamenta BiH koje je 2017. godine zaključilo da postoji osnovana sumnja u nezakonito postupanje i “Unisa” i IGA-e. Ovo je i predmet rada Tužiteljstva BiH, iz kojeg se nisu mogle dobiti informaciju u kojoj je fazi.

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Parlamentu BiH, koji je bio član te istražnog povjerenstva, kazao je da je IGA i ranije emitirala više jamstava nego što je imala kapitala. Dodao je da nema potrebe za analizom, jer je već ranije urađena.

''Jedan od zaključaka Povjerenstva je bio da osnivači utvrde je li Izvozno-kreditnu agenciju potrebno ugasiti ili dokapitalizirati. Ako je treba dokapitalizirati, treba utvrditi sustav odgovornosti. Međutim, očito da ovaj zaključak nije proveden. Mnogo je nerazjašnjenih stvari i ima tu posla za mnoge'', istaknuo je Mehmedović.

Samir Iskrić, član Upravnog odbora IGA-e, kazao je da se u Agenciji stvari dugo nisu poboljšavale.

''Upravni odbor je imao potrebu da osnivaču da informaciju s obzirom na to da se od slanja prethodne nije ništa pokrenulo u pravcu rješavanja situacije'', dodao je Iskrić.

U informaciji iz IGA-e navode da su im prihodi smanjeni, ali dovoljni za operativne troškove, te da je funkcionalna Izvozno-kreditna agencija potrebna, no trebaju hitna rješenja.

Prema informaciji iz IGA-e, po tužbama protiv ove agencije do sada su donesene prvostupanjske presude u ukupnom iznosu od oko 36,2 milijuna KM. Radi se, kako piše Avaz, o tužbama nekoliko banaka i firmi.

 

Kopirati
Drag cursor here to close