Plus minus

Još jedan problem u BiH: Sustav obrazovanja nije usklađen s potrebama tržišta rada

''Tradicionalni izbor profesionalne orijentacije koji je trenutno postoji u BiH treba se izmijeniti na sustavni način.''
Gospodarstvo / Posao | 20. 09. 2018. u 13:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sustav obrazovanja u BiH nije usklađen sa potrebama tržišta rada i smatramo da je izbor profesionalne orijentacije ključan za povećanje broja zaposlenih i smanjenje broja nezaposlenih osoba u BiH'', izjavio je direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić. 

Nadležnost ove agencije je praćenje stanja na tržištu rada u okviru koje je danas u Sarajevu organizirana konferencija o temi "Profesionalna orijentacija - mehanizam za dugoročno smanjenje nezaposlenosti", a na kojoj sudionici razmatraju načine za usklađivanje potreba tržišta rada sa sustavom obrazovanja. 

''Tradicionalni izbor profesionalne orijentacije koji je trenutno postoji u BiH treba se izmijeniti na sustavni način. Smatram da treba da se formira institucija koja bi se bavila mladima i koja bi bila povezana sa sistemom obrazovanja i  službama za zapošljavanje i na taj način bismo došli do preciznih podataka o potrebama tržišta rada, te sustav obrazovanja prilagodili stvarnim potrebama tržišta rada u BiH'', izjavio je Bandić. 

Napomenuo je da je u BiH je u proteklom zanimanju došlo do povećanja broja zaposlenih osoba, a najviše su tražena zanimanja iz IT sektora, elektro i strojarski inženjeri i doktori, posebno doktori specijalisti. 

''Klasifikacija zanimanja u BiH bi trebala biti usklađena s međunarodnom klasifikacijom, a to u BiH nije urađeno. Ako to uradimo u narednom periodu onda možemo očekivati da sustav obrazovanja prilagodimo upravo tim standardima. Na ovaj način mi sada nismo u stanju da privučemo velike korporacije koje se bave ozbiljnim djelatnostima između ostalog iz IT sektora jer nemamo, odnosno sa tim kadrovima smo deficitarni'', dodao je Bandić.  

Predsjednik Udruženja poslodavaca Brčko Distrikta i izvršni direktor Bimala Brčko Ševal Suljkanović je rekao da se poslodavci, kada je riječ o zapošljavanju, snalaze na svoj način s obzirom na odliv radne snage iz BiH.  

''Sigurno ćemo biti u problemu posebno kada je riječ o deficitarnim i kvalitetnim kadrovima. Prvi potez koji treba uraditi je da se od zavoda za zapošljavanja naprave institucije koje trebaju to rade, a ne samo da vode evidencije. Zavodi za zapošljavanje trebaju biti funkcionalniji i u smislu aktivnosti na prekvalifikaciji po zahtjevu poslodavaca. Poslodavci trebaju biti odgovorniji kad je riječ o radnicima, a samim tim moramo imati priliku da država to prepozna, da ih treba rasteretiti kad su u pitanju obaveze da bi imali priliku povećati plaće radnicima kako bi imali osnove da ovdje ostanu i rade u BiH'', kazao je Suljkanović.    

Kopirati
Drag cursor here to close