Prednosti i potencijali

Jedinstven projekt mapiranja gospodarskih potencijala u BiH

Svaki grad i svaka općina ima svoje prednosti i potencijale, ali nažalost kod nas se često događa da oni nisu prepoznati od strane ulagača.
Gospodarstvo / Posao | 06. 12. 2017. u 20:59 Bljesak.info
Kopirati

U sklopu opsežne studije, koja do sada nije urađena u našoj zemlji, Poslovne novine će izdati specijalnu publikaciju s biznis kartom 141 gradom/općinom BiH, u sklopu koje će predstaviti i kompanije koje su nositelji razvoja svojih lokalnih zajednica.

Svaki grad i svaka općina ima svoje prednosti i potencijale, ali nažalost kod nas se često događa da oni nisu prepoznati od strane ulagača. Zašto su neke od općina uspješne, a neke ne, zašto neke opštine s istim brojem stanovnika i s kvalitetnim resursima imaju manje ili više zaposlenih, odgovore na ova pitanja pokušat će dati Poslovne novine i kompanija LRC BIS uz pomoć inovativne platforme pod nazivom ''Gradovi, općine i biznis'', Lokalna poslovna inicijativa.

Naime, ovaj jedinstveni projekt, koji je od iznimne važnosti, kako za lokalne zajednice, tako i domaće gospodarstvenike, bit će baziran na analitičkim podacima o poslovanju u različitim lokalnim zajednicama u BiH i pokazateljima poslovanja najuspješnijih kompanija. Kroz jedinstvenu printanu publikaciju, u specijalnom izdanju Poslovnih novina, te web portalu (www.poslovnenovine.ba ) po prvi put će se prezentirati istraživanje i mapiranje privrednih potencijala namijenjeno domaćim i stranim gospodarstvenicima, lokalnim zajednicama, institucijama, ekonomskim odjelima ambasada i široj javnosti, a sve u cilju privlačenja investicija u realni sektor i otvaranja novih radnih mjesta.

Tako će se u printanom izdanju specijalne publikacije Poslovnih novina predstaviti biznis karta 141 grada/općine u BiH, kao i kompanije koje su nositelji razvoja svojih lokalnih zajednica.

S obzirom na to da do sada nije urađena slična studija u našoj zemlji, te da lokalni ekonomski razvoj ima svoje specifičnosti, razvijena su tri specifična indikatora s ciljem stvaranja objektivne slike stanja konkurentnosti i performansi privrede na lokalnom nivou. Na osnovu ovih pokazatelja dodijeliće se i 'Kruna razvoja privrede Bosne i Hercegovine' za lokalne zajednice.

Prvi indikator - rast izvoza:
Ovi podaci će predstavljati osnovu za utvrđivanje koje lokalne zajednice, odnosno gospodarstvo sa promatranog područja imaju najveći rast izvoza u razdoblju 2015/2016, a koje pri tome imaju obim izvoza veći od prosjeka u BiH.

Drugi indikator - broj gospodarskih subjekata na 1000 stanovnika:
Općine koje su imale najviše vrijednosti broja poduzeća na 1000 stanovnika razvrstane su u tri potkategorije (do 500, od 500 do 1000, te preko 1000 privrednih subjekata). One koje imaju rast broja firmi u periodu 2015/2016 bit će kandidirane za nagradu.

Treći indikator –ostvareni ukupan prihod:
Na osnovu postojećih podataka o prihodu poduzeća promatrano na lokalnom nivou i broja uposlenih u gospodarstvu u periodu 2015.g./2016.g., dobiveni su podaci o prosječnom prihodu poduzeća po jednom uposlenom. Ovi podaci predstavljaju osnovu za utvrđivanje koje lokalne zajednice, odnosno privreda sa promatranog područja imaju najveći prosječni prihod po uposlenom, uz uvjet da su zadržale rast zapošljavanja i prihoda.

Projekt ''Gradovi, općine i biznis'' vrlo je važan za širu društvenu zajednicu u Bosni i Hercegovini, posebno s aspekta unapređenja poslovanja i podizanja konkurentnosti poduzeća, te boljeg pozicioniranja domaćih proizvoda na inostranom tržištu. Sigurni smo da će privredna analiza biti pokretač novih poslovnih inicijativa koje će rezultirati novim investicijskim projektima, otvaranju novih radnih mjesta i povećanju izvoza proizvoda i usluga iz Bosne i Hercegovine.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati