Misaona imenica

Javno progovorio o svojoj borbi za osnovna radnička prava

Centar za građansku suradnju Livno javnosti je poslao prvu Radničku priču, koja im je došla iz Bihaća. Autor je anoniman za javnost (kontakti su poznati Centru za građansku suradnju) prije svega zbog mogućih pritisaka od strane poslodavca.
Gospodarstvo / Posao | 28. 05. 2019. u 11:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mjesto: Bihać
Autor: Anonimno

Već 7-8 godina traje moja borba za ostvarivanjem mojih osnovnih radničkih, ali i ljudskih prava. Bez obzira da li je rad u poduzećima sa privatnim ili većinskim državnim vlasništvom, za radnike priča je uvijek ista. Dvosmisleni zakoni koji se ne provode i poslodavci koji na radnike gledaju kao na potrošnu robu.

Dok si vrijedan i radiš bez pogovora - dobar si radnik, a čim ukažeš na problematiku prekovremenog rada ili kršenja prava koji ti pripadaju postaješ nepoželjan i radnik koji se pod hitno mora maknuti iz poduzeća.

Pa tako sam i ja, kao otpravnik vozova u Željeznicama FBIH postao “nepoželjni radnik“, kojeg raspoređuju na drugo radno mjesto samo “privremeno“ i “po zakonu“.

Iako taj isti zakon predviđa da se radnik može premjestiti na drugo radno mjesto u trajanju od samo 60 dana godišnje, ja se na tom radnom mjestu nalazim već punih 6 mjeseci, putujući na relaciji Bihać – Maglaj.

Naravno, poslodavac je našao način da svoju odluku “uokviri“ u zakon, pa tako me jedan mjesec rasporede na rad u Bihać, a jedan mjesec u Maglaj…. a moj premještaj potpisuje osoba koja nije ovlaštena za to.

Uz sve to, nisu mi uplaćeni doprinosi, sredstva za odvojeni život, kao ni regres, tj. osnovna radnička prava koja mi pripadaju!

A smještaj u kojem boravimo moje kolege i ja za vrijeme obavljanja rada nisu uslovni i ne zadovoljavaju ni osnovne životne potrebe.  

Iako većina mojih kolega šuti o tome, većinom zbog straha od reakcije poslodavca i posljedica koje bi snosili, a u istoj su situaciji kao i ja, odlučio sam da javno o tome progovorim kako bi ih ohrabrio i potaknu da se bore za svoja prava koja im pripadaju.

Ja svoju borbu vodim i sudskim putem, i neću odustati dok mi se moja “oduzeta“ prava ne vrate.

Centar za građansku suradnju Livno

Radničke priče su isključivo autorsko djelo, svako mijenjanje teksta i prenošenje bez navođenja izvora je zabranjeno. Centar za građansku suradnju Livno, ne odgovara za komentare i reakcije čitatelja.

Kopirati
Drag cursor here to close