Od 5. lipnja portal

Cijene nekretnina u Federaciji BiH na jednom mjestu

Tijekom 2016. i 2017. godine razvijen je IT sustav ovog registra i trenutno je u upotrebi u 62 jedinice lokalne samouprave te pripadajućim uredima, a očekuje se njegovo daljnje širenje i na druge lokacije u Federaciji BiH.
Gospodarstvo / Posao | 25. 05. 2018. u 14:56 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Ilustracija

Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove će 5. lipnja pustiti u rad portal ''Javna prezentacija podataka registra cijena nekretnina'', najavljeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.

Javnim uvidom u podatke Registra cijena nekretnina u Federaciji BiH, svim sudionicima na tržištu biti će dostupne točne i pouzdane informacije o izvršenim prometima nekretnina iz kupoprodajnih ugovora.

Cilj uspostave Registra cijena nekretnina Federacije BiH, kao službene i dostupne evidencije tržišta nekretnina u Federaciji BiH, jeste povećanje transparentnosti tržišta nekretnina i ostvarivanje realnog uvida u razvoj i kretanje ovog tržišta, što je jedan od temelja gospodarskog razvoja i ulaganja te budućeg pristupa Europskoj uniji.

Javna prezentacija je rezultat suradnje Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Porezne uprave Federacije BiH i jedinica lokalne samouprave u FBiH u realizaciji aktivnosti projekta "Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u Bosni i Hercegovini" – CILAP.

Projekt je financiran donatorskim novcem Vlade Kraljevine Švedske i provodi se kao twining suradnja izravnih projektnih partnera, Švedske uprave za kartografiju, katastar i upis prava (Lantmateriet), Federalne uprave za godetske i imovinsko-pravne poslove FBiH (FGU) i Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS-a (RGU).

Tijekom 2016. i 2017. godine razvijen je IT sustav ovog registra i trenutno je u upotrebi u 62 jedinice lokalne samouprave te pripadajućim uredima, a očekuje se njegovo daljnje širenje i na druge lokacije u Federaciji BiH. S obzirom na važeće zakonske i institucionalne okvire, sustav je razvijen u bliskoj suradnji s Poreznom upravom FBiH čiji su službenici njegovi interni korisnici zajedno s komisijama za procjenu vrijednosti nekretnina uime jedinica lokalne samouprave u Federaciji BiH.

Nakon 5. lipnja 2018. godine, evidentirani podaci iz kupoprodajnih ugovora koji se odnose na cijenu, površinu i vrstu nekretnine biti će javno dostupni te će na taj način građani putem interneta moći provjeriti po kojim cijenama se prodaju kuće, stanovi ili zemljište u određenom dijelu općine ili grada.

Osobni podaci sudionika na tržištu nekretnina će biti zaštićeni, a lokacija prikazana na pregledniku je približna, informativnog karaktera i ne odaje stvarnu lokaciju prometovane nekretnine, priopćeno je iz Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Kopirati
Drag cursor here to close