Korona pogađa sve

Japan zbog koronavirusa bilježi najveći pad izvoza od 2009. godine

Prema podacima Vlade Japana, izvoz zemlje je manji za 15,4 posto u prvih šest mjeseci 2020. godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Gospodarstvo / Posao | 20. 07. 2020. u 12:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Japan je ostvario najveći pad izvoza tijekom posljednjeg desetljeća nakon što je pandemija koronavirusa ostavila negativne posljedice i na ekonomiju ove zemlje, prenosi Anadolija.

Kako navodi novinska agencija Kyodo, prema podacima Vlade Japana, izvoz zemlje je manji za 15,4 posto u prvih šest mjeseci 2020. godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Ovaj pad izvoza predstavlja najveći godišnji pad u više od deset godina, što je prvenstveno izazvao nagli pad izvoza automobila i drugih industrijskih proizvoda.

Prema posljednjim podacima, izvoz je u periodu januar-juni 2020. godine pao na 32,36 biliona jena (300 milijardi dolara). To je najveći pad od druge polovine 2009. godine kada je zemlja zabilježila pad izvoza od 22,8 posto zbog tadašnje svjetske financijske krize.

Vlada premijera Shinzo Abea u okviru borbe s posljedicama izazvanim pandemijom planira revidirati postojeći zakon kako bi “dali veće ovlasti lokalnim samoupravama širom zemlje”.

Glaavni tajnik Vlade Yoshihide Suga izjavio je tokom gostovanja na televiziji da je potreban novi zakon kako bi se uspjeli izboriti s ekonomskim posljedicama pandemije.

“Između ostalog, pooštrit ćemo mjere te angažovati više policajaca“, rekao je Suga.

U međuvremenu, u Tokiju je zabilježeno 168 novih slučajeva koronavirusa, čime je u glavnom gradu broj zaraženih povećan na 9.579.

U Japanu su dosad registrovana ukupno 26.084 slučaja zaraze, uključujući 986 smrtnih slučajeva. U toj zemlji od početka pandemije obavljeno je 531.493 testiranja na prisustvo koronavirusa.

Kopirati
Drag cursor here to close