Porezna uprava FBiH

Izvršena 261 kontrola i otkriveno 57 neprijavljenih radnika

Zapečaćen je 41 objekt, a u 127 slučajeva izdani su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 270.150 KM.
Gospodarstvo / Posao | 20. 09. 2019. u 12:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su tijekom inspekcijskih nadzora koji su provedeni 19. rujnau Federaciji BiH izvršili 261 kontrolu.

Kontrole su izvršene u svih 10 ćupanija, na području: Zavidovića, Doboj Juga,Tešnja, Visokog, Vareša, Žepča, Srebrenika, Tuzle, Gračanice, Gradačca, Kalesije, Lukavca, Živinica, Orašja, Odžaka, Domaljevca, Mostara, Čapljine, Jablanice, Stoca, Bihaća, Bosanske Krupe, Velike Kladuše, Cazina, Sanskog Mosta, Ključa, Starog Grada, Centra, Novog Sarajeva, Novog Grada, Ilidže, Vogošće, Ilijaša, Hadžića, Goražda, Novog Travnika, Bugojna, Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Viteza, Donjeg Vakufa, Busovače, Travnika, Ljubuškog, Gruda, Posušja, Širokog Brijega, Livna, Tomislavgrada, Drvara i Bosanskog Grahova.

Tijekom izvršenih kontrola inspektori Porezne uprave Federacije BiH otkrili su 57 neprijavljenih radnika, 56 obveznika koji nisu evidentirali promet, 13 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 28 objekata u kojima se djelatnost obavljala bez odobrenja nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa, nepostojanje fiskalnog uređaja i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćen je 41 objekt, a u 127 slučajeva izdani su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 270.150 KM.

Porezna uprava će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u dane vikenda.

Iz Porezne uprave FBiH pozivaju porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakonske odredbe. Ukoliko se u budućim kontrolama kod ovih poreznih obveznika ponovno utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u razdoblju od šest mjeseci, priopćeno je iz ove Uprave.

Porezna uprava zahvaljuje poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje porezne obaveze i poziva sve porezne obveznike da svoje obaveze blagovremeno izvršavaju, dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika, odnosno da posluju u skladu sa poreznim i drugim važećim propisima, jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja.

Iz Uprave pozivaju porezne obveznike da svoj novac koriste za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima, a ne da teško zarađeni novac troše na plaćanje kazni i kamata.

Porezna uprava će na sve načine pomagati porezne obveznike koji pokazuju da žele izvršavati svoje porezne obaveze i pokazati odlučnost za poduzimanje svih mjera prema onima koji svoje obaveze žele izbjeći i tako ih usmjeriti na zakonito postupanje.

Porezna uprava poziva sve radnike koji rade na crno da o tome obavijeste Poreznu upravu. Samo na taj način moći ćete ostvariti svoja zakonom zajamčena prava: pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na mirovinsko i invalidsko osiguranje i druga prava koja vam pripadaju po osnovu radnog odnosa.

Porezna uprava poziva sve građane da saznanja o nelegalnom poslovanju, odnosno nepoštivanju poreznih zakona prijave ovoj Upravi. Porezna uprava poziva sve računovođe i revizore da prijave sve nezakonite radnje koje se odnose na izbjegavanje ili neplaćanje javnih prihoda poreznih obveznika kod kojih obavljaju aktivnosti.

Porezna uprava naglašava da su države koje nemaju uređen porezni sustav na veoma niskom nivou razvoja, nestabilne su, imaju izraženu korupciju, ugrožena prava i po svim kriterijima zauzimaju nepovoljna mjesta na tabelama uređenih država.

Svaka prijava uživat će punu diskreciju.

Kopirati
Drag cursor here to close