Ekonomska kriza

Izvoz pao za više od milijardu KM

Ekonomska kriza koja potresa cijeli svijet već devet mjeseci urušava ionako krhko gospodarstvo BiH, a što se posebno odražava u kontekstu izvozno orijentiranih poduzeća. Takve tvrtke uglavnom ovise o tržištu susjednih, odnosno zemalja Europske unije.
Gospodarstvo / Posao | 11. 11. 2020. u 09:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekonomska kriza koja potresa cijeli svijet već devet mjeseci urušava ionako krhko gospodarstvo BiH, a što se posebno odražava u kontekstu izvozno orijentiranih poduzeća.

Takve tvrtke uglavnom ovise o tržištu susjednih, odnosno zemalja Europske unije, a uvođenje novih restrikcija u vidu djelomičnog “lockdowna” u mnogim zemljama, izaziva i negativne posljedice u radu domaćih kompanija, piše Večernji list.

Tako je za prvih devet mjeseci ove godine BiH zabilježila čak 1,1 milijardu maraka manji izvoz u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a kako je za Klix potvrđeno u ovoj instituciji, bh. ekonomija u trećem tromjesečju zabilježila je blagi oporavak, ali nove mjere u europskim državama dovode do nove neizvjesnosti, odnosno nesigurnosti u radu izvozno orijentiranih poduzeća.

Inače, izvoz iz Bosne i Hercegovine za devet mjeseci iznosio je 7,8 milijardi KM, a ako bi se stanje s pandemijom nastavilo, a europske države zadržale svoje restriktivne mjere, ne može se očekivati neko poboljšanje do kraja ove godine.

Iz Vanjskotrgovinske komore objasnili su kako neizvjesnost koja je prijetnja izvozu sa sobom nosi situaciju u kojoj je teško planirati poslovanje u kratkoročnom razdoblju, a što je veliki problem s obzirom na mogućnosti financiranja. Inače, probleme osjeća niz sektora, a posebno je pogođen i promet.

Za šest mjeseci ove godine broj prevezenih putnika manji je za gotovo 83% u odnosu na prošlu godinu, a broj aerodromskih operacija pokazuje pad od 77,8%”, potvrđeno je iz VTK-a za Klix.ba.

Ekonomska kriza kao posljedica pandemije u ovoj godini već se odrazila na niz gospodarskih sektora, a procjene su kako će do kraja godine, gledajući ukupno, biti konstatiran značajan pad svih indikatora ekonomskog rasta.

Uvidom u dokument okvirnoga proračuna Federacije za razdoblje 2021. - 2023. vidljive su prognoze Direkcije za ekonomsko planiranje Bosne i Hercegovine (DEP), a koje pokazuju kako se najveći pad očekuje kod investicija, i to realni pad privatnih investicija od 9,7% i Vladinih investicija od 8,3%, te pad vanjskotrgovinskog prometa, odnosno realni pad izvoza 9,2%, a uvoza 7,4%.

Ipak, pojedine razine vlasti pokušavaju pomoći onim tvrtkama koje su najviše izložene udaru, pa je tako Federacija nedavno osigurala ukupno 100 milijuna maraka kroz jamstveni fond otvoren kod Razvojne banke FBiH za potporu izvozno orijentiranim poduzećima koja su suočena s padom prometa uslijed pandemije, a novac će se operacionalizirati preko povoljnih kredita.

Radi se o kreditno-jamstvenom programu za izvoznike koji je usvojila Vlada Federacije na prijedlog Ministarstva energetike, rudarstva i industrije, pri čemu ukupan iznos jamstvenih obveza fonda prema jednom poduzetniku ili skupini povezanih poduzetnika ne može biti veći od pet milijuna maraka. Jamstva fonda za pojedinačni kredit iznosi 50% iznosa glavnice kredita, ali ne više od tri milijuna maraka.

Ova mjera, očekuje se, trebala bi dovesti do stabilizacije i očuvanja likvidnosti ovakvih poduzeća te stvoriti osnovu za postupni oporavak.

Kopirati
Drag cursor here to close