Izvještaj CCI-a

BiH: Gomilanje zaposlenih u javnim poduzećima

Navedena zakonska rješenja trebala bi uticati na dodatno povećanje transparentnosti i modernizaciju mehanizma javnog natječaja, koji bi u praksi omogućio pošten postupak kroz koji će biti zapošljavani najstručniji i najkvalitetniji kandidati.
Gospodarstvo / Posao | 27. 12. 2017. u 13:08 Fena
Kopirati
Foto: Ilustracija  / Zapošljavanje

U trećem monitoring izvještaju o imenovanjima i zapošljavanju u javnom sektoru u BiH, koji su danas u Sarajevu predstavili predstavnici Centara civilnih inicijativa (CCI), pozitivnim je ocijenjeno pokretanje procedure za donošenje reformskog i inovativnog zakona o javnim službenicima Federacije BiH.

''Zakon može izjednačiti ili barem učiniti kompatibilnim ravnopravni status svih zaposlenih u javnom sektoru koji se odnosi na organe uprave i javne službe, posebno kada se radi o principima i procedurama zapošljavanja, klasifikaciji radnih mjesta i službenih zvanja, nagrađivanju i sistemu plata i naknada'', rekao je Slaven Divčić iz CCI-a.

Podsjetio je da na izradi ovog zakonskog rješenja od lipnja ove godine rade članovi Radne grupe, koju je formiralo Federalno ministarstvo pravde.

Također, konstatirano je da je velika prilika za reformiranje procesa zapošljavanja u FBiH otvorena donošenjem izmjena i dopuna Zakona o radu, te Divčić apelira na što skorije usuglašavanje teksta u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH kako bi zakonodavni proces bio završen.

''Ovaj zakon predviđa prijem zaposlenika u cijelom javnom sektoru isključivo putem natječajne procedure, a nakon obaveznog javnog oglašavanja. Po okončanju usuglašavanja zakona očekuje se i donošenje Uredbe, koja detaljno propisuje postupak prijema u radni odnos u javnoj službi'', dodao je Divčić.

Navedena zakonska rješenja trebala bi uticati na dodatno povećanje transparentnosti i modernizaciju mehanizma javnog natječaja, koji bi u praksi omogućio pošten postupak kroz koji će biti zapošljavani najstručniji i najkvalitetniji kandidati.

Do realizacije tog povećanja potrebno je da dođe na području cijele BiH, te je preporuka CCI-a da i Vlada Republike Srpske planira tijekom 2018. godine donošenje zakona o javnim službenicima.

Izvještaj CCI o imenovanjima i zapošljavanju u javnom sektoru u BiH pokazao je da je u protekle dvije godine bilo intenzivnog zapošljavanja kroz nastavak gomilanja zaposlenih u javnom sektoru.

Tijekom 2016. i 2017. godine, prema podacima, u 68 posto anketiranih institucija na državnom nivou bilo je novog zapošljavanja, u 72 posto institucija, ustanova i poduzeća na nivou Federacije, dok se u Republici Srpskoj zapošljavanje potvrdilo kod 82 posto anketiranih.  

''Kao jedna od kritičnih točaka u javnoj upravi ocijenjen je sastav i izbor nadležnih natječajnih povjerenstva. Pri tome je utvrđeno da tijekom dvije godine monitoringa nije bilo izmjene predmetne legislative koja bi ujednačila i harmonizirala sastav navedenih povjerenstava'', rekla je koordinatorica za medije CCI-a Ana Lučić.

Dvije trećine anketiranih potvrdilo je kako je intervju s povjerenstvom ili rukovodiocem u slučaju javnih poduzeća bio alat koji je imao presudnu ulogu i natječajnoj proceduri pri zapošljavanju.

''Iako je važenje prve Strategije reforme javne uprave u BiH i pratećeg Akcijskog plana isteklo prije tri godine novi strateški okvir nije donesen. Upravo bi taj dokument trebao pružiti smjernice za naredne dvije do četiri godine, što uključuje i strategiju upravljanja ljudskim resursima'', poručio je Denis Telić iz CCI-a.   

U 2017. godini došlo je do određenog povećanja, te indeks transparentnosti zapošljavanja danas iznosi 40, a prije godinu dana bio je 32.  

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati