Apsurdistan

Inspektore, prošetaj se malo uz obale Trebižata, Neretve ili Krupe

Dok inspekcija za rad, poreze, sanitarne uvjete previše i pretjerano kontrolira prijavljene ugostiteljske objekte čak i u poslijepodnevnim satima izvan radnog vremena, na obalama čapljinskih rijeka cvijeta ilegalni turizam, rad na crno ...
Gospodarstvo / Posao | 16. 07. 2019. u 10:22 Piše: Čitatelj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok inspekcija za rad, poreze, sanitarne uvjete previše i pretjerano kontrolira prijavljene ugostiteljske objekte čak i u poslijepodnevnim satima izvan radnog vremena, na obalama čapljinskih rijeka cvijeta ilegalni turizam, rad na crno, ljetno ugostiteljstvo i igre bez granica.

Kada zaškripi u državnoj blagajni po nepisanom pravilu pojačaju se kontrole inspektora te se izvrši pritisak najčešće na male i srednje obrtnike i poduzetnike kojih je i najviše te se pišu i pišu razne kazne i za najmanje prekršaje koji nisu u skladu sa zakonom, zavisno o zatečenim djelatnostima.

Prelijepo je prošetati čapljinskim ulicama u poslijepodnevnim satima i provesti večer na terasi nekog od restorana, caffe barova te nekolicine slastičarni ali nemojte se iznenaditi ako vas dočeka napeta situacija na terasi te vam konobar ljubazno prišapće "ispričavam se, "upala" nam kontrola, malo je gužva, kasnit će narudžba" ili nešto slično tome...

Ako želite izbjeći ovakvu situaciju što prije posjetite obale i korita rijeke Trebižat, Neretve, a odnedavno i Krupe u općini Čapljina te posjetite jedan od mnoštva ilegalnih ugostiteljskih objekata koji bez pardona rade na crno, toče piće, pripremaju hranu, organiziraju glazbu uživo, tematske zabave, beach bar te uredno sve svoje usluge i naplate. Bez računa. Naravno.

Kako mogu imati račun kad nemaju fiskalnu kasu, koju ne mogu dobiti bez rješenja za rad nadležnih institucija, a rješenje nemaju jer ga nisu ni zatražili. Da su ga i zatražili ne mogu ga dobiti jer žele obavljati poslove ugostiteljstva u koritu rijeke, na obali, bez kanalizacije, bez vodovoda, bez struje, bez minimalnih tehničkih uvjeta za rad.

Za sve prepreke postoji rješenje pa tako i u ovom slučaju. Struja je doslovno dovučena s privatnih kuća i naravno po kućnoj tarifi se i plaća, ne po industrijskoj kao kod legalnih ugostitelja. Fekalije te kompletan odvod se ispušta u rijeku iz koje se također povlači voda koja se koristi za pranje i čišćenje pribora za jelo i posluživanje. Možda ste sigurniji ako ste uzvodno ali korito rijeke je dugačko, a do izvora ima još podosta raznih objekata i izvan granica općine Čapljina...

Svratite, posjetite ilegalne ugostitelje općine Čapljina. Kušajte specijalitete iz korita rijeke, neka vas posluži "konobar" u japankama, šorcu i majici bez sanitarne knjižice. Pozdravite se s lokalnim političarima koje će te sigurno sresti na stranačkom teambuildingu, rođendanskoj proslavi. Nemojte im smetati. Da što god ne zamjere.

Oprezno "jadranskom magistralom" kroz trebižećko polje, vidljivost je svedena na minimum zbog ogromnog prometa vozila koji konstantno podižu prašinu u zrak. I smetaju manjini, privatnim posjednicima koji žele svoj mir, na svojoj privatnoj parceli, koji žele pobjeći od gradske gužve. Ali eto nisu uspjeli u svom naumu. Vozite oprezno da vas ne izgura s puta dostavno vozilo renomiranih hercegovačkih poduzeća za distribuciju hrane, sirovina i pića koji žure ''dostaviti robu u polje''.

Ljetno ilegalno ugostiteljstvo i igre bez granica. Imamo li uopće mjere i granice i u čemu?!

Kopirati
Drag cursor here to close