Rad na crno

Inspekcija kod jednog poslodavca pronašla 13 robova

U protekle četiri godine u akcijama su otkrivena 6.864 neprijavljena radnika, 6.278 obveznika koji nisu izdavali račune, 5.414 obveznika koji su obavljali djelatnost bez odobrenja za rad i 1.780 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj...
Gospodarstvo / Posao | 22. 11. 2019. u 11:34 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Pixsell / Ilustracija

Porezna uprava Federacije BiH je samo u jednom danu (21. studenog) kod jednog poreznog obveznika otkrila 13 neprijavljenih radnika koji su radili 'nacrno' i tako, kako navode iz Uprave, bili eksploatirani od poslodavca.

U protekle četiri godine u akcijama su otkrivena 6.864 neprijavljena radnika, 6.278 obveznika koji nisu izdavali račune, 5.414 obveznika koji su obavljali djelatnost bez odobrenja za rad i 1.780 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj.

Zbog ovih nepravilnosti Uprava je zapečatila 4.142 objekta i izdala 12.291 prekršajni nalog sa izrečenim novčanim kaznama u iznosu višem od 30,1 milijun KM.

I pored svih aktivnosti koje se provode, još uvijek je prisutan značajan broj poslodavaca koji zapošljavaju radnike 'nacrno', ne izdaju fiskalne račune, obavljaju djelatnost bez odobrenja za rad i vrše druge nepravilnosti.

Stoga, u cilju efikasnije borbe protiv ovakvih pojava, iz Porezne uprave FBiH pozivaju sve građane da prijave sva saznanja o nepoštivanju poreznih zakona.

''Bosna i Hercegovina je naša domovina u kojoj trebamo ostati i biti sretni, a ne obespravljeni, poniženi i eksploatirani. Ne smijemo dozvoliti da naša pojedinačna i kolektivna prava, poput prava na zdravstvenu zaštitu, prava na penzijsko i invalidsko osiguranje i druga prava koja nam pripadaju po osnovu radnog odnosa, umanjuju oni koji ne prijavljuju radnike i ne plaćaju poreze i doprinose, varajući tako i građane i državu, a istovremeno uvećavajući svoje bogatstvo'', priopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

Porezna uprava je do sada zaprimila 4.450 prijava građana i sve dostavljene prijave bile su predmetom provjere i po njima je postupljeno.

Svim građanima Porezna uprava izražava iskrenu zahvalnost i upućuje poziv da i dalje budu njen partner u borbi protiv svih oblika korupcije uz napomenu da će kao i do sada svaka prijava uživati punu diskreciju.

Prijave

Prijave se mogu dostaviti anonimno putem: e-maila: [email protected] i [email protected], SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, besplatnog poziva na broj 080 020 333 i pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku "nepravilnosti".

Kopirati
Drag cursor here to close