Sindikat

Ili veća plaća, ili odlazak radnika

Gospodarstvo / Posao | 29. 04. 2019. u 11:58 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Saveza sindikata Republike Srpske zahtijevaju, posebno od poslodavaca u realnom sektoru, ali i Vlade koja je, kako su priopćili, zadužena da brine o svim zaposlenim u RS, povećanje plaća i poboljšanje uvjeta rada kako bi se smanjio odliv radno aktivnog stanovništva iz tog bh. entiteta.

To je i osnovna poruka jedne od aktivnosti koje sindikalci planiraju u povodu 1. svibnja, Međunarodnog praznika rada, a s ciljem poboljšanje ekonomskog i socijalnog položaja radnika u RS.

Za utorak su najavili i okupljanje na graničnom prijelazu Gradiška, uz slogan ''RS grade radnici, povećajte plaće da bi ostali ovdje''.

U toj lokalnoj zajednici će 1. svibnja biti održana sjednica Predsjedništva Saveza sindikata RS-a, na kojoj će predsjednici granskih sindikata zauzeti stav u vezi ispregovaranog teksta Općeg kolektivnog ugovora.

Ove godine je Sindikat, u suradnji s inspektorima, i uz pomoć i podršku lokalnih sindikalnih predstavnika, organizirao aktivnosti vezane za dosljedno provođenje Zakona o praznicima RS, odnosno prava radnika da koriste zakonom utvrđene slobodne dane u vrijeme vjerskih i republičkih praznika.

Podsjećaju da je značajan broj radnika prijavio nesavjesne poslodavce, a inspektori su imali obvezu da izvrše provjere i postupe u skladu sa zakonom.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close