TTU

I to je BiH: Radnici se htjeli lancima svezati za tvornicu

Vezanje lancima za kapiju tvornice za njih je, kažu, jedino rješenje, ali ih je u tome spriječila policija
Gospodarstvo / Posao | 09. 10. 2017. u 15:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policija je u ponedjeljak ujutro spriječila petoricu radnika da se vežu lancima za kapiju Tvornice transportnih uređaja u Tuzli koji su na taj način pokušali ukazati na svoju višegodišnju agoniju. Kako je izvijestila Federalna televizija, incidenata nije bilo, a radnici će nastaviti mirne prosvjede sve dok vlast ne ispuni njihove zahtjeve.

Vezanje lancima za kapiju tvornice za njih je, kažu, jedino rješenje, ali ih je u tome spriječila policija. Radnici žele povratak na posao u firmu koju su gradili više od tri desetljeća i uvezivanje radnog staža.

''Meni jednostavno ne daju da radim, šta sam ja imao drugo nego da se vežem ovdje. Mene policija zove, treba meni prekršajnu prijavu, a Begi Gutiću i Fadilu Novaliću i svim ostalima ne treba prekršajna i krivična prijava što su uništili 240 radnika, poslali ih na cestu i ne daju im ući da rade'', kaže Mehmed Terzić, predsjednik Sindikata TTU Tuzla.

A u TTU Energetik već radi 120 radnika, među kojima je 76 radnika TTU-a. Najavljuju nove višemilijunske investicije i nova zapošljavanja. Radnici TTU-a koji čekaju uvezivanje staža i povratak na posao bit će adekvatno riješeni, obećavaju iz Federalne i županijske vlade.

''Ovog momenta nemamo nikog sa neuvezanim stažem tko je dospio do mirovine. Tako da neće ni oni biti. Redovno zbrinjavamo što se tiče mirovinskog staža. A županija i lokalna vlast su dužni da se brinu koliko su oni došli u stanje socijalne potrebe'', rekao je federalni premijer Fadil Novalić.

''Raduje nas najava za sljedeću godinu, a to je da TTU Energetik će širiti svoje kapacitete, što ohrabruje nas u Vladi, gdje mi vidimo priliku da pokušamo ovaj dio radnika koji je ostao izvan TTU-a da riješimo na taj način'', rekao Bego Gutić, premijer Tuzlanskog kantona.

Nekolicina radnika TTU-a ostala je usamljena u svojoj borbi, navodi Federalna televizija. Konkretnu podršku prestali su im pružati predstavnici Saveza samostalnih sindikata i Sindikata solidarnosti. Očekuju da će pokušaj vezanja za kapiju probuditi vlast i stečajnog upravnika da konačno riješe njihovu višegodišnju agoniju, navela je FTV.

Kopirati
Drag cursor here to close